Bloemlezing

Bloemlezing blogreflecties



Een project dat al een tijdje door het hoofd speelt, is het samenstellen van een bloemlezing met ervaringen, indrukken, reflecties en interacties opgedaan tijdens mijn omzwervingen. 

Naarmate het knip- en plakwerk vordert, vooral met directe citaten uit de reisverslagen, realiseer ik steeds duidelijker welk gezegend leven ik leid (oeps, bijna gebruikte ik de lange ij). Ik probeer niet in het verleden te leven - onmogelijk trouwens - maar af en toe stil staan bij wat geweest is, schenkt genoegdoening. Het versterkt het gevoel, dit is wat ik wil en waar ik voldoening uit put. Wat kan een mens nog meer verlangen? Dit delen met een partner? Af en toe, zeker. Maar een constante? Dat zal ongetwijfeld ten koste van unieke ervaringen zijn. Trouwens, als solist voel ik mij goed in mijn vel. Houden zo!
Door een aparte post te maken van de analecta (Grieks voor 'uitgelezen stukken'), krijgen meer lezers de kans om te ervaren wat het betekent om vrij te zwerven, ook al zijn ze zelf geen camperaar.

Welkom op mijn blog


Een fascinerende ongebonden manier van reizen is mede mogelijk geworden door een groeiend aanbod kampeerwagens waaronder interessante tweedehandse. Om de mobiliteit te vergroten is een groot segment campervans beschikbaar. Ikzelf rij met een Hymer 614 SL op ALKO chassis. De open zithoek met keukenblok geeft een prettig ruimtegevoel. Ik heb vooral voor deze uitvoering gekozen wegens de zeer ruime garage. 
Or maybe not!


Zwerven hoeft niet zonder comfort te zijn. De ideale vakantiewoning, gemotoriseerd en op wielen. Rondtrekkend ontdek je pareltjes en leuke plaatsen. Je hebt een plan of je gaat af op de ervaringen van anderen. Het voordeel van ongeëvenaarde flexibiliteit.
...

Sinds mijn pensionering ervaar ik het camperleven op een intensere manier. Mijn camper is mijn huis geworden. Europa mijn thuis. Ik wil dat thuis beter leren kennen en die ervaringen, gevoelens, belevenissen en uitdagingen aan u doorgeven. In de herfst van het leven leren we meer en meer genieten van de kleine dingen. Stilstaan bij het eenvoudige, opgaan in de pracht van de natuur en met bewondering en verwondering genieten van de genialiteit van kunstenaars.



OPMERKING


Met deze post is de lay-out gewijzigd. Voortaan zal elke nieuwe toevoeging bovenaan verschijnen, zodat men niet meer helemaal naar beneden hoeft te scrollen om de laatste updates te zien. Vooral mijn vaste lezers zullen dit eenvoudiger vinden.

                           〜〜〜〜
Nederland  2024

Vr 6 september

Afscheid nemen

Wij, de levenden, zijn ons bewust van onze sterfelijkheid. Zolang de 'tragedie' anderen overkomt, kunnen we er rationeel mee omgaan. Maar wanneer het ons persoonlijk raakt, ervaren we het anders. Hoewel dit universeel niets verandert aan de feiten, kan ons universum plots krimpen tot een kleine kring van naaste familie, goede vrienden en bekenden. Afhankelijk van ons sociaal netwerk kunnen we zelfs diep geraakt worden door het overlijden van publieke figuren.

Tijd heelt veel wonden. Hoe oud we zijn wanneer we met verlies worden geconfronteerd en hoe dicht we bij de overledene stonden, beïnvloedt sterk de intensiteit van ons verdriet. Laat de tijd de wonden helen, maar laten we vooral de herinneringen koesteren.

Met het besef dat sommige dingen onomkeerbaar zijn, moeten we de moed hebben om onszelf in de spiegel te bekijken en ons af te vragen: hoe verhouden we ons tot de mensen om ons heen? In hoeverre zijn we bereid, in staat, en durven we onszelf te betrekken bij de geliefden in onze omgeving? De hectische samenleving eist haar tol op onze tijd, energie, (financiële) middelen en emoties.

Er kan veel positiefs gezegd worden over de emancipatie en individualisering van de maatschappij, maar laten we 'het kind niet met het badwater weggooien'. Naarmate we ouder worden, worden we ons meer bewust van onze eigen 'sterfelijkheid'. We mogen de liberalisering van de maatschappij niet zo ver laten gaan dat het onze fundamentele menselijkheid schaadt; iets wat in de 'westerse' cultuur opnieuw ontdekt moet worden.

De balsem van mooie herinneringen verzacht de pijn, een pijn die niet volledig hoeft te verdwijnen. Laten we ervoor zorgen dat we tijdens ons leven de pijn niet verergeren door kleinigheden of negativiteit. Er is geen remedie voor spijt, slechts wroeging of geestdodende middelen. Het is aan ons om dit te voorkomen. Met tijd genezen vele wonden, waardoor we kunnen terugkijken op de mooie momenten waaraan we hebben bijgedragen.

Wo  14 augustus
Ode aan het leven

Omstandigheden brachten mij in Assenede waardoor ik in de gelegenheid was getuige te zijn van een ode aan het leven bij het ter ruste leggen van Marcella. Ik heb Marcella leren kennen op haar 90 ste verjaardag waar ze het middelpunt was van een diverse levendige familie die hoe kan ook anders diverse generaties overstijgt. Ondanks de vele gegadigden kreeg ik ook de kans om met haar te dansen. Vergis je niet. Het was geen ritmisch wiegen op de tonen van vergeten liedjes. De levenslust was herkenbaar in de in de stalende vonk van haar ogen. Die houding probeerde ze ook op haar familie over te brengen. Geniet van het leven en verlies je niet in kleine tegenstellingen die tot verweiding en verbittering leiden.

Een thema dat centraal stond bij haar afscheid. Alhoewel een kleine familie herdachten vrienden en kennissen uit de buurt die levenshouding.

Dat Marcella de leeftijd van 97 jaar heeft bereikt, is grotendeels te danken aan de onophoudelijke zorg van haar kleinkinderen. Sommigen hebben het ouderlijk huis overgenomen, zijn bij haar ingetrokken en hebben haar tot het einde toe met zorg en liefde omringd. Dit is een aspect van samenleven dat in het westen lijkt te zijn 'verloren'. In een maatschappij waar het individu en de carrière steeds meer op de voorgrond treden, wordt de zorg voor de zwaksten onder ons steeds vaker uitbesteed. Een samenleving waarin de familiale cohesie steeds verder verzwakken, kan enkel leiden tot een gebrek aan interesse in anderen, met vereenzaming en vervreemding als gevolg.

Hoewel het overlijden een droevige gebeurtenis is, maakt het deel uit van het leven. We kunnen niet altijd de omstandigheden beheersen, maar deze familie heeft bewezen dat het ook anders kan als dat wel het geval is. Petje af voor jullie inzet, mannen. Ik hoop dat jullie voorbeeld door anderen gevolgd zal worden. Ook dat is een ode aan het leven.


België 2024

Zo 21 juli
Sire, zijn er nog Belgen

Terwijl ik geniet van mijn eerste koffie in de frisse buitenlucht, merk ik een jonge twintiger op die vol aandacht de namen bekijkt van de pasgeborenen in Gistel, die geëerd worden met een boom in het steeds groter wordende geboortebos.

Een ontspannen gesprek ontstaat met Hendrik uit Leuven. Hij bezoekt zijn vriendin die taken uitvoert op de boerderij van haar ouders, waarvan hij kennelijk is vrijgesteld. Rond zijn pols draagt hij drie rubberen armbandjes in de nationale kleuren. En inderdaad, majesteit, er zijn nog steeds Belgen. Vorig jaar nam hij zijn vriendin mee naar het defilé.

Met deze bedachtzame burgerlijk-ingenieur passeren tal van onderwerpen de revue. Als fiere Belg vindt hij wel dat er 'iets' aan de staatsstructuur moet worden gedaan om tot een efficiëntere overheid te komen. De formateur (in België door de koning aangewezen om tot de vorming van een regering te komen) wacht geen eenvoudige taak.

De verschillen in benadering tussen onze respectieve leeftijd wordt duidelijk wanneer ook enkele socio-economische thema's aan bod komen. Voor jongeren zijn werkgelegenheid en economische groei natuurlijk erg belangrijk. Het besef dat groei niet eindeloos kan doorgaan zonder gevolgen voor het klimaat, het milieu en de winning van grondstoffen, leidt tot een impasse. Echter, met jongeren zoals Hendrik, die niet enkel op hun carrière gefocust zijn, bestaat er hoop op het vinden van creatieve oplossingen die iedereen ten goede komen.

Bedankt voor de aangename ochtend waarin we persoonlijke tragedies niet schuwden. Het bespreken van traumatische gebeurtenissen heeft een therapeutisch effect, zelfs na vele jaren. Het is verfrissend om eens niet tegen een spiegel te moeten praten, maar een luisterend oor te vinden. Veel succes verder in het leven.

Frankrijk 2024

Dag 31 – di 4 juni

Indrukken


In tijden van nood zijn het dikwijls 'gewone mensen' die opstaan om het tij van tegenspoed te keren. Tijdens de Honderdjarige Oorlog (1337-1453), een machtsstrijd tussen Frankrijk en Engeland om de Franse troon, was het een maagd uit Dorémy, later bekend als Jeanne d'Arc die de balans in het voordeel van Frankrijk deed overhellen (het huis Valois in de persoon van Karel VII die, o ironie als door 'God geordonneerde' altijd een dubbelslachtige houding tegenover haar aannam).

Tijdens deze reis zijn we vaak gestuit op wat wij nu beschouwen als de excessen van de gebeurtenissen rond de Franse Revolutie. De dominantie van een wereldvreemde kerk en staat werd niet langer getolereerd, een impuls die kwam uit de 'intelligentsia' (zie dag 1 en 2*) maar voornamelijk gedragen door het 'gewone volk'. Met vallen en opstaan en het nodige guillotinegebruik zijn we in het tijdperk van de Verlichting beland, met als hoogtepunt 'De rechten van de mens'. We zijn blij dat enkele 'architecturale wonderen' de hysterie van 'het volk' hebben overleefd en dat we daar nu van kunnen genieten.

In de 21ste eeuw gaan we anders om met geschiedenis, vaak negeren we de context van die tijd. We lijken de lessen uit het verleden weg te wuiven met een 'schouderophalen' en accepteren 'nonchalant' de gemaakte 'fouten', denkend dat 'onze generatie het beter weet'. Dit sentiment is herkenbaar voor families die generaties overbruggen. Helaas, er is niets nieuws onder de zon. 

Om dit alles te bekijken liggen verschillende brillen binnen handbereik. Afhankelijk van het 'weer' wordt gekozen uit een 'roze' of een 'zwarte' bril. Gezond verstand laat me vooral kiezen voor 'normaal' glas. Van deze Belg mag je niets anders verwachten! 

(*) Zie post Frankrijk 2024

Dag 20 – vr 24 mei

Voortrekker Frankrijk

Op het terrein is een feesttent opgezet. Door een medewerker van de stad worden we uitgenodigd voor een drankje ter ere van de opening van de vernieuwde camperplaats. Naast het zelfreinigende toilet zijn er ook twee afsluitbare fietsenstallingen beschikbaar. Onder de bescherming van een boom is eveneens een fietsherstelstation ingericht. Een uitstekend voorbeeld van wat mogelijk is. De rest van Europa kan inderdaad veel opsteken van de Fransen! Het is (nog) niet perfect maar wie dat wil kan altijd uitwijken naar een betalende camping.

In zijn toespraak benadrukte de burgemeester het voortdurende streven van de stad om fiets- en wandeltoerisme te stimuleren. Na de onvermijdelijke toespraken werd het feest verrijkt met enkele passende koorzangen onder leiding van een zeer enthousiaste dirigent. Ik kon even over de schouder meekijken naar de partituur en ontdekte dat het eerste lied een ode aan de aarde was, gevolgd door een lied in het plaatselijke dialect over mei. Met veel plezier presenteerde de burgervader zijn plaquette : Station Verte. 

Un grand merci à la mairie et aux habitants de Beaugency d'avoir mis à disposition ce bel endroit.

Dag 17 – di 21 mei

Een zelfde kijk op geschiedenis


Een aangenaam gesprek met mijn overburen, Leen en Ivan, die toevallig West-Vlamingen zijn, resulteert in een boeiende conclusie. Wij zijn beiden liefhebbers van geschiedenis en architectuur. Het is niet alleen belangrijk om te weten wat we zien, maar ook het begrijpen van de historische context, maakt een bezoek echt fascinerend. Het kennen van het 'wanneer' en 'wat' is één aspect; het 'hoe' en 'waarom' verrijkt de ervaring des te meer. Laten we hopen dat we in de toekomst elkaar nog eens ontmoeten om dit onderwerp verder te bespreken. Nog een aangenaam verblijf in Frankrijk.

Dag 8 – zo 12 mei

Stichtende voorbeelden


Mijn overburen zijn bezig met het inpakken van hun kampeeruitrusting. Alles wordt zorgvuldig op de fietsen bevestigd. Er is precies genoeg tijd om afscheid te nemen van dit optimistische stel. Ze komen uit Le Mans en zijn hun droom aan het verwezenlijken: een fietstocht langs de Loire. Wat dit sportieve paar zo bijzonder maakt, is dat hij 80 is en zij, wel, een dame houdt haar leeftijd liever discreet, ongeacht haar jaren. Ik hoop dat ik op mijn tachtigste ook zoveel levensvreugde mag ervaren en uitstralen. Hun levensmotto: 'vis ton rêve', onderschrijf ik volledig. Une continuation agréable et en toute sécurité.


Westwaarts naar Frankrijk 2024

Dag 24 – di 30 april

Attentie van de buren


Terwijl ik ontspannen horizontaal een boek lees, klopt mijn buurvrouw op de deur. Of ik zin heb in een lokale lekkernij? Daar zegt toch niemand nee tegen. De spaghettischotel met Swiebeln und Käse heeft gesmaakt. Danke schön. Door die aandacht van Verena en Reto belanden we in een gesprek over de voordelen van het leven in een camper. Velen spreken erover, enkelen benijden ons om die vrijheid, maar voor velen lijkt de stap om hun comfortzone te verlaten net te groot. We zijn het erover eens dat de angst om over je eigen schaduw heen te stappen tot niets leidt.

Dag 19 – do 25 april

Geen stress aan mijn lijf - inzet ouderen


Op de terugweg naar de camper zag ik een Nederlands camperpaar rondjes rijden in de hoop de 'juiste' weg te vinden. Ik gebaarde naar hen, maar ze merkten het niet op. Later op de camperplaats zag ik dat ze zich al hadden geïnstalleerd. Dit goedlachse paar laat kleine ongemakken niet uitgroeien tot frustratie of stress, maar is juist blij om na een lange reis tot rust te kunnen komen. Het sociale engagement van ouderen wordt weer benadrukt door dit echtpaar dat zich inzet voor hulporganisaties, voornamelijk in Hongarije en Roemenië. We horen voortdurend over de 'kosten van vergrijzing', maar men negeert vaak de maatschappelijke waarde van al deze 'vrijwilligers'. Zonder hen zouden vele activiteiten tot stilstand komen. Het was heerlijk om na al die druilerige nattigheid onder een stralende zon een praatje te kunnen maken. In het Nederlands!

Dag 1 – zo 7 april

Wijze raad


Terwijl de zon ondergaat, genieten we van een kleurrijk tafereel. We verdiepen onze kennismaking onder het genot van een biertje. Dit is verder bewijs dat steeds meer hoogopgeleiden een betere balans vinden tussen werk en vrije tijd. We zijn het er unaniem over eens dat het voorkomen van een burn-out beter is dan het herstellen van een depressie. Ruud gaat zelfs zo ver door te stellen dat af en toe een pauze van het werk verplicht zou moeten zijn. Reisverhalen en ervaringen worden gedeeld. Het blijkt dat we vergelijkbare dromen hebben, we zijn dankbaar voor wat we hebben meegemaakt en accepteren wat buiten bereik ligt. Ondertussen bespreken we allerlei onderwerpen en proberen we niet te lang stil te staan bij de gruwelen in de wereld. Het is aan ons om een optimistische en positieve houding te behouden en uit te dragen terwijl we genieten van kleine en grote dingen.

Roemenië 2023-2024

Dag 137 – vr 5 april

Aangename verrassing


Grote verbazing maar ook directe herkenning bij Johnny als ik Camping Balta Costin binnenrijd - gps N 47.61038; O 23.45066. De plek heeft een kleine metamorfose ondergaan. Johnny vertelt dat hij bezig is om de camping naar twee sterren te upgraden. Alsof er geen 130 dagen voorbij zijn gegaan, hervatten we onze gesprekken alsof het gisteren was. De palinka komt tevoorschijn en met ons gezicht in de zon halen we herinneringen op.

Iedereen heeft wel een favoriete plek, of zoals ik, als doorgewinterde zwerver, meerdere plekken. Wat maakt zo'n stek speciaal? Tja, het gevoel van 'thuis' zijn, onvoorwaardelijk welkom zijn. Een prettige omgeving, stilte en rust. Een ontspannen interactie met de gastheren of -vrouwen. Verrijkt door ervaringen en wijsheid. Voor mij is de spontane reactie van Johnny van goudwaarde. De blik in zijn ogen bij herkenning. Jullie hebben vast ook zulke ervaringen. Koester ze!

Dag 125 – Zo 24 maart

Een nieuwe generatie lezers


De drukte aan het ticketoffice leert ons dat nog anderen hetzelfde lumineuze idee hadden. Over een afstand van 1.250 m van de ingang van de zoutmijn tot de behandelingsbasis wordt het vervoer van mensen gedaan door zoutmijnbussen. Op het bijna onaangename af wordt de bus, samengesteld uit twee bussen met een accordeon verbinding in het midden, volgestouwd met passagiers. Een groot gedeelte van die passagiers bestaat uit een groep scholieren. Ik raak in gesprek met enkelen van hen. Ze zijn op studiereis uit Hongarije maar ik kan niet direct uitmaken uit welke stad of streek. Bij verdere navraag blijkt dat Tatabánya uit het noorden van Hongarije te zijn. Van ver van huis gesproken!

Een rit naar het inwendige van de berg brengt ons bij de ingang van de mijn en een trappenpartij voert ons naar het centrum.  Ágoston, Damján en János die bij mij op de bus zaten, komen spontaan vragen als ze op de foto mogen. Die doorsturen lijkt niet te lukken dan maar een selfie. Als ik over de blog vertel zijn ze helemaal enthousiast en ik hoop er een paar nieuwe lezers uit Hongarije bij te krijgen. Succes with the studies at school and enjoy the rest of your trip.

Dag 121 – wo 20 maart

Het was verloren en werd gevonden


Ten huize Dumitrescu heerst een verwachtingsvolle drukte. We maken ons klaar voor een verlengd weekeinde. Terwijl Fabian verder druk de campervan reiswaardig maakt - kastjes installeren, keukenblok op de plaats, wateraansluiting ..., klim ik op mijn dak voor het waterdichten van mijn airco. 

Nu ik toch bezig ben neem ik de stuurcabine onder handen. Tapijten reinigen, schoonmaken en kleine klussen. En ziedaar, waar ik dagen naar opzoek ben geweest en ondertussen als verloren had opgegeven, veegt mijn poetsdoek mijn nieuwe e-reader mijn richting uit. Zoals dikwijls, teruggevonden op de plaats waar het was achtergelaten. Bovenop mijn kluis onder de bestuurderszetel. Een gelukkige believer in lenteschoonmaak verrijst.

Dag 110 – za 9 maart

De vredeskus

Terug bij mijn 'tijdelijke' kampeerplaats wordt ik begroet door een vriendelijke bewoner die mijn nummerplaat herkend en zich afvraagt als ik Duits praat. Hij is geboren in de streek van Harman en ik begrijp de 'Duitse Connectie'. Wat hebben Peter en ik gemeen? We stammen alle twee uit een kroostrijk gezin, hij als verwekker van 11, ik als deel van 11. We hebben het even over de Duitse invloed in Roemenië - uit de tijd van de settlers - en de overgebleven religieuze traditie daarvan. Als spontane uiting van menslievendheid krijg ik een kus op de wang. De vredeskus bestaat nog! Bijzonder hartverwarmend in een maatschappij die steeds verder verdeeld geraakt, of laten wij ons dat aanpraten? Mijn ongedwongen contacten met de 'stille massa' laten mij vermoeden dat er meer is dat ons verbind dan dat ons verdeeld.

Quality time

Papa en dochter beleven een intens quality time moment. Deze ongedwongen speelsheid brengen lachrimpels op mijn gezicht en pretlichtjes in mijn ogen. Onderwijl keuvelen Mara en ik gezellig verder.

Dag 106 - di 4 maart

Bijtende hond die blaft

Het is helaas nog geen zomer en als de duisternis begint te vallen, is het oppassen geblazen met de honden. 't Is te zeggen vooral één hond. De teef Nessie (familie van het monster van Loch Ness?) wordt onvoorspelbaar als je te dicht in de buurt van één van de bewoners komt. In een onbewaakt moment wordt ik flink gebeten in mijn hand. De naar het schijnt lieve hond krijgt prompt een nieuwe naam : "Nessie de Manaeter". Normaal heb ik geen last van haar, zolang ze in het gezelschap van de andere honden is. 


De tweevoeters beschouwen me ondertussen als deel van de familie. Viervoeter Nessie duidelijk nog niet. Ik leef op hoop.

Dag 102 - vr 1 maart

Mărțișor fericit

Het weer en de kalender zijn soms in tegenspraak met elkaar. Wat niet wegneemt dat dat 1 maart voor Roemenen een belangrijke datum is. In Roemenië en Moldavië (en door alle Roemenen wereldwijd) wordt jaarlijks op 1 maart 'Mărțișor' (letterlijk 'kleine maart') gevierd. Een rood-wit koord met hanger wordt cadeau gedaan en door vrouwen gedurende twee weken gedragen. Het symboliseert het begin van de lente. Ik heb niet direct in mijn omgeving een vrouw om dergelijk cadeau te geven, daarom aan iedereen - Mărțișor fericit!

Dag 89 - za 17 februari

Vroeg begonnen, half gewonnen


Het is prettig niet alleen deel uit te maken van de familie, maar ook aanvaardt te worden in de gemeenschap. Ik word door steeds meer mensen herkend op straat en in de supermarkt waar de medemerkers mij in het Engels proberen aan te spreken en goedgunstig glimlachen op mijn pogingen om Roemeens te praten. Enkele medeklinker combinaties krijg ik moeilijk onder de knie, maar hé, oefening baart kunst.


Ik ben mee uitgenodigd op een feestje bij de buren. We komen terecht in de schoot van een sportieve familie waar ze gek zijn op motorcross. Vlad is een inspiratiebron voor zijn twee zoontjes - Mihnea 2,5 en Matei 4,5. De mama heeft als bezorgde moeder intussen afgehaakt - iemand moet het veilig houden.

België heeft een wereldbekende reputatie op het gebied van crossen en ik zie in de enthousiaste Matei een concurrent voor de laatste telg uit de Everts dynastie. Ondertussen ben ik vergeten dat de documentaire over Liam die op 5 jarige leeftijd in de voetsporen van papa Stefan wil treden reeds 15 de jaar geleden was. Oeps, Matei en Liam zullen waarschijnlijk elkaar niet als concurrenten in het circuit ontmoeten.

Zoals het jongens betaamt kan Matei niet snel genoeg 5 jaar worden om met zijn nieuwe speeltje aan de slag te gaan. Veel sportplezier Matei maar hou het veilig en denk aan het hart van mama!

De volwassenen hebben bij een biertje 'grote mensen' gesprekken. Verhalen uit oude en nieuwe dozen worden bovengehaald terwijl Vlad het grillen nauwlettend in het oog houdt. BBQ-en is blijkbaar een geliefkoosde bezigheid, ook in de winter. Nadat al het lekkers op juiste wijze gegrild is, kan het gezelschap zich daar binnen aan tegoed doen. Dat het gesmaakt heeft, mag blijken uit de vergelijking van de volle ronde buiken. Een taart mag eventuele gaatjes vullen. Alweer een meer dan geslaagde avond in een land waar ik mij steeds beter in thuis voel.

Dag 89 – za 17 februari

Dobby is Free

In de voortuin van de familie vind ik regelmatig munten met een geringe waarde. In de campervan werk ik op grappige pantoffels : 'Dobby is Free'. Mijn levendige fantasie heeft niet veel nodig om de connectie te maken.


Al of niet 'verloren' of 'achtergelaten' munten die gevonden worden, worden verzameld en zijn een weg naar de 'vrijheid'.

Lekker achterover in de zetel kan 'Dobby' genieten van die nieuw verkregen vrijheid. De fans zullen in mij waarschijnlijk niet direct Dobby herkennen. Wie zou hun oordeel in twijfel durven trekken?

Dag 83 – Zo 11 februari

The mental and broader picture

Ten huize Dumistrescu worden gasten verwacht. Meer bepaald een jeugdvriend van Fab. Ik moet aanschuiven bij het ontbijt Roemeense stijl. Dat ziet er in grote trekken uit als een Engels ontbijt maar dan zonder worstjes. Ik maak kennis met Ana en Michi en tijdens het gezellig keuvelen, vergeet ik een foto te maken van het festijn. De uitstekend Engels sprekende Michi komt met mijn variant van Alles im Augen mitnemen - make a mental picture. Tijdens een interessante babbel over de plaats van Roemenië in het wereldgebeuren laten we ons nogal gaan in 'the broader picture', dit tot groot jolijt van de andere leden van het gezelschap. Voor mij een hele verruiming dat aftoetsen van diverse gedachten in een 'face to face' gesprek in tegenstelling tot monologen met mijn spiegelbeeld of het scherm van mijn laptop.

Dag 82 - za 10 februari

'Andere' gewoonten

De vader van Mara, Constatin, is voor het weekeinde op bezoek. Heel attent heeft hij voor iedereen een klein geschenkje mee. Het Belgische 'familielid' wordt getrakteerd met twee blikjes Stella Artois. Eens opgenomen in de schoot van de familie moet ik mijn 'broer' voortaan met Pui (kippetje) aanspreken. Wij Vlamingen zouden ons beledigd voelen met zo'n koosnaampje. Niet zo in Roemenië waar zijn roepnaam juist de speciale band tussen de naaste familieleden benadrukt. Een hele eer dat hij van mij verwacht dat ik hem met Pui aanspreek. Tot mijn grote frustratie is mijn niet bestaande beheersing van het Roemeens een grote belemmering tot een zinvolle communicatie. Pui schijn dat niet helemaal als een obstakel te beschouwen. Eenzelfde leeftijd, levensstijl en interesses overstijgt een taalbarrière.

Dag 79 – wo 5 februari

Aan Europa bouwen door dialoog

Neem bijvoorbeeld het boerenprotest in tal van 'West-Europese' landen. De onrust over bestaanszekerheid en de ver doorgevoerde regelgeving, komt in als een blikseminslag bij bureaucraten die te ver van de werkelijkheid staan. Als gevolg van deze protesten komt de toelevering van voedingswaren in het gedrang. Een van mijn lezers stuurde een foto van de gevolgen daarvan. De foto komt binnen terwijl ik inkopen doe. Het contrast kan haast niet groten zijn.


De elektrochemische spanning tussen synapsen en dendrieten in mijn brein flitsen mij terug naar ervaringen uit de jaren 80 van de vorige eeuw. Tijdens mijn bezoeken aan diverse 'Oost-Europese' landen die toen nog zuchten onder de geleide markteconomie, viel mij de 'schaarste' en op de 'bon' verkrijgbare goederen op. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen : niet echt 'lege' rekken eerder een laag aanbod of gewoon niet te verkrijgen.

Van de wereld op zijn kop gesproken. Zonder een standpunt te willen innemen, komen enkele vragen spontaan bovendrijven. Terwijl het Oosten langzaam aan het bekomen is van ver doorgedreven regelgeving, wil het westen deze net invoeren. Waarom? In gesprekken met plaatselijke bewoners bemerk ik een zeker wantrouwen naar 'Europa' toe. Is het onbegrijpelijk dat zij zich 'ongemakkelijk' voelen bij 'doorgedreven' centraal 'opgelegde' regels? Is het westen daardoor niet de goodwill van het oosten aan het verliezen? Brussel dreigt beschouwd te worden als het nieuwe Moskou. In het 'westen' vinden we dan het 'dwarsliggen' van sommige 'Oostbloklanden' onbegrijpelijk remmend. De Europese gedachte verdedigen, begint veel speeksel te kosten. Het ontbreken van een congruente lange termijnvisie maakt er mijn duiding niet gemakkelijker op.

Dialoog en compromis is te verkiezen boven 'dwang' zonder daarbij enkele algemene principes op te geven. L'Union fait la Force, zoals we in België zeggen maar misschien is dat niet zo'n goed voorbeeld zoals ze naderhand 'hier' beginnen door te krijgen.

Dag 76 – Zo 4 februari

Terugkerende 'oude' concepten

Als deel van de familie ben ik uitgenodigd op een feestje. We gaan op bezoek bij de mama van Mara. We willen vroeg vertrekken want we hebben een rit van ongeveer 2 u of 125 km af te leggen naar het noordelijk gelegen Comarnic. Om even te situeren dat is 65 km ten zuiden van Braşov.


Het ouderlijk huis is in de heuvels genesteld. Op het perceel kan vooral het 'oude' huis mij bijzonder charmeren. De traditionele bouwwijze met het gebruik van modderblokken die over de eeuwen heen lange tijd heeft standgehouden, door de 'moderne' mens verworpen als onpraktisch; is door de nieuwe generaties opgeleide architecten 'herontdekt'. Blijkt zeer milieuvriendelijk, energiebesparend en efficiënt te zijn. Best wel interessant die terugkeer naar wat ooit revolutionair was. Denk maar aan de herwaardering van wind- en watermolens.

Vaste gewoonten worden ritueel – of niet?

Door de jaren heen goed ontwikkelde gewoonten onderhouden dragen bij tot stabiliteit in het bestaan, ook bij camperaars. Een van die gewoonten is het drinken van water. Ik probeer vast te houden aan 's morgens ten minste een glas te drinken nog voor ik aan het ochtendritueel van de eerste koffie begin. In de zomer gaat dit gemakkelijker dan in de winter. Meerdere glazen worden gespreid over de rest van de dag. Een andere gewoonte, eerder een afspraak met mezelf, is geen alcohol te drinken tijdens de week. Die regel is geen wet van Meden en Perzen, eerder een ernstig pogen. Om die water- en alcoholregel wat om te buigen probeer ik voor het eerst alcohol vrij bier. Om de omschakelshock niet te drastisch te maken kies ik voor het top Roemeense merk Urssus. Smaakervaring : laat het me zo stellen, het is wennen. Tot nog toe niet opgenomen onder de vaste gewoonten.

Dag 72 - di 31 januari

'Avontuurlijke' busrit

Waar de heenweg nog vrij normaal verliep, is de terugweg een ervaring die veel vergelijking vertoont met derdewereld landen. Bij de halte stopt een reeds overladen bus, ik wil de chauffeur vragen welke richting hij uitgaat maar voor ik mijn mond kan opendoen, gaat de deur dicht en vertrekken we. Een medereizigster stelt mij gerust dat we de juiste kant uitgaan. Afgeladen vol is een understatement. Maar er kan altijd wel nog iemand bij. Ik sta letterlijk op het randje van de opstap terwijl een passagier na mij echt op de trede moet staan. Verscheidene keren passeren we een politiepatrouille, maar de arm der wet ziet blijkbaar geen graten in een duidelijk overladen voertuig. Ik heb het gevoel dat mijn medereizigers de hele toestand 'gewoon' zijn. Geen drukte, geen gedoe of gemopper. Het ritgeld wordt keurig van hand tot hand tot bij de chauffeur doorgegeven. Gemoedelijk aan een gezapig tempo worden passagiers afgezet en opgeladen, al of niet bij een halte. Een hele beleving!

Dag 61 – za 20 januari

BBQ in de sneeuw – historische reflectie

In de avond organiseren we een gezellig samenzijn. Evenals wij Belgen houden Roemenen van een BBQ. Bij vriestemperaturen kunnen we moeilijk van een tuinfeestje gewagen maar dat belet ons niet de sfeer mee te pikken. De palinka wordt er bijgehaald, voor de gelegenheid opgewarmd en met peper gekruid. Heel apart. Na het grillen en roosteren, installeren we ons binnen om verder te genieten.


Een historisch-politiek geladen gesprek ontspint zich rond het tijdperk en de persoon van Ceaușescu. Met twee leeftijdgenoten die de overgang hebben meegemaakt, komen de voor- en nadelen van de periode aan bod. We geraken er over eens dat de vrijheid van mening en het recht die te kunnen uiten zonder dat daar negatieve gevolgen van komen, ongetwijfeld een verbetering is. Zeer interessant te horen hoe de diverse generaties kijken op heden en toekomst. Even interessant is hun reactie over de historische realiteit van België. Tot twee maal toe moest ik herhalen dat België pas een staat is sedert 1831 en dat de naam terugvoert op Julius Caesar. Magere troost dat we de dappersten onder de Galliërs waren!


Zonder een les in geschiedenis te geven volstond het om enkele bedreigingen en overheersingen aan te halen waarmee Roemenië zich kan associëren. Invallen van Hunnen, Tartaren en Magyaren. 'Bezetting' door Spanjaarden, Fransen en het Habsburgse Oostenrijk-Hongarije. Misschien zijn we te weinig erkentelijk voor hun opvangen en tot staan brengen van de Ottomaanse drang richting westen. Uiteindelijk bereiken we overeenstemming dat een sterker economisch Europa nodig is om het hoofd te bieden aan opkomende socio-economische machten uit het 'oosten' zonder een 'afzetgebied' van de VS te worden.

Dag 60 – vr 19 januari

Over ethiek in de geneeskunde

Bij een gezellige warmte van de houtkachel met een wijntje toont Fabian zich van zijn humoristische kant. Die luchtige insteek heeft aanleiding tot een gesprek over de ethiek in de praktijk van de geneeskunde. Fabian heeft een uitgesproken mening over de toepassing van de eed van Hippocrates : eerst de patiënt daarna de dokter. Die stelling doet me denken aan de strijd van het fictieve hoofdpersonage Dr. Manson in het magistrale boek The Citadel by A.J. Cronin. Zijn andere bestseller; The Keys of the Kingdom was dan weer een persoonlijke bron van inspiratie. Daarin belicht Croninn het veldwerk van missionarissen (in dit geval in China) in schril contrast met de machinaties van de hogere clerus.

Dag 48 – zo 7 januari

Over vroeger en nu – op bezoek bij de buren

In de avond zijn we uitgenodigd bij de buren. Bij Rodica en Lucian worden we met open armen ontvangen. Bij de palinka horen uiteraard een paar lokale lekkernijen. Dat wordt een uitdaging voor ons die net van tafel komen. Bij Roemeense volksmuziek die langzaam naar de achtergrond verdwijnt, ontspint een leerrijk gesprek over het wel en wee van het leven in Roemenië nu en in het verleden. Als de spreeksnelheid afneemt begin ik de draad van het gesprek te begrijpen. Zoals ik reeds eerder heb opgevangen, hoor ik ook vandaag dat vooral de kwaliteit van het onderwijs erop achteruit is gegaan. Het ontworstelen aan diep verankerde gewoonten, eigen aan economieën gestoeld op totalitaire regimes zal zijn tijd vragen. Mijn algehele indruk is dat de meeste Roemenen wel tevreden zijn deel uit te maken van de Europese familie.

Dag 42 – Ma 1 januari

Oud ontmoet jong in historisch kader

Bijzonder aan de kerk is de grote verzameling grafplaten en -stenen. Een aandachtige studie brengt me bij de oudste grafplaat. Die van Mathias Arbruster - burgemeester van Hermannstadt overleden in 1542. Zou er 480 jaar na mijn overlijden nog een herinnering aan mijn bestaan overblijven?

Bij de ingang bemerk ik een drietal studenten die even aandachtig als ik voordien, de platen bestuderen. Dat vraagt om een nadere kennismaking. Een geanimeerd gesprek ontstaat over achtergrond, interesses en studierichtingen. Een van de jongens praat Duits, de andere twee Engels. Een polyglotte interessante uitwisseling van indrukken volgt. Als we het over mijn reisdoelen hebben komt een bezoek aan Kreta ter sprake. De Duitsprekende jongen blijkt Joodse roots te hebben en is begrijpelijk met zijn gedachten bij zijn vader in Tel Aviv. Als ik laat blijken dat ik een bezoek aan Israël wel zie zitten, komt jeugdig enthousiasme boven : waarom niet de twee? Tja, waarom eigenlijk niet? Ik neem afscheid van dit stevig in de exacte wetenschappen geïnteresseerde trio. Later besef ik dat ik vergeten ben een foto te maken - sorry jongens. Ik begin echt oud te worden en kan mij maar twee namen herinneren - Adreas en André. Shame on me.

Dag 34 – wo 24 december (deel twee)

Roemeense culturele en hedendaagse ontmoeting

Ik ben om 16 u uitgenodigd voor wat koorgezangen in de kerk met aansluitend de koffietafel van de Saksische Zevenburgse gemeenschap. Men tracht de achthonderdjarige aanwezigheid in Transsylvanië levendig te houden. Met mijn schoolduits kan ik mij goed verstaanbaar maken. Vooral de ouderen hebben het zeer geanimeerd over de uitzwervingen van hun kinderen en kleinkinderen. Ik leer dat de gemeenschap van 1500 tot 127 teruggevallen is in enkele jaren tijd. Ik probeer een gesprek met enkele jongeren maar dat kan helaas enkel in het Roemeens of Engels. Spijtig dat een stukje cultureel erfgoed langzaam verdwijnt. Gelukkig houdt het koorgezelschap hen vooralsnog bijeen en zorgt voor een mate van geborgenheid.

Ik word uitgenodigd voor een drink bij mijn nieuwe buren. We hebben het over een paar opvallende eindejaarsgebruiken. Vooral de 'oudere' generaties die de tekorten onder het communistisch regime hebben meegemaakt, neigen nu naar overcompensatie. Overvloed of de toegang tot, blijkt niet altijd een zegen. Mijn aanvoelen is, geef ze wat tijd om een evenwicht te vinden.


Zo eindigt voor mij op persoonlijk vlak één van de beste dagen van dit jaar. De interactie met diverse mensen van allerlei pluimage is zeer verrijkend. Laten we de verworvenheden van een duur bevochten vrijheid vooral niet vanzelfsprekend vinden. Latent in mijn achterhoofd is het lijden van miljoenen mensen die daar niet om gevraagd hebben. Vandaag staat in de 'christelijke' wereld "vrede onder mensen van goede wil" hoog op de agenda. Stilstaan bij de aanhoudende conflicten in de wereld begint het op een holle frase te lijken.

Dag 11 – vr 1 december

Nostalgische kijk op het verleden en kritische blik op Europa

Een ander voorbeeld daarvan is de zwager (broer van de vrouw van) : Trajan. Bij enkele bekers glühwein word ik vergast op een masterclass Roemeense geschiedenis. Twee van zijn 'helden' springen eruit. Vlad de Impaler (bij ons beter bekend als graaf Dracula) en de 'vader des vaderlands' Nicolae Ceaușescu. Ik leer dat laatstgenoemde een zeer aparte en bevoorrechte plaats in het Oostblok innam. Een beetje zoals Tito in Joegoslavië. Hij heeft nooit de legering van Sovjettroepen toegestaan en ook de doortocht van troepen over Roemeense grondgebied geweigerd. Ik krijg te horen dat de kwaliteit van het onderwijs bijzonder hoog was (Johnny was daar ook lyrisch over). Ik krijg geen hoogte van waarom de bevolking zich uiteindelijk tegen hem keerde en zowel hem als zijn vrouw standrechtelijk werden geëxecuteerd (een gebeurtenis die ik mij nog goed herinner uit het nieuws). Ik heb niet de indruk dat hij zeer warme gevoelens ten opzichte van Europa koestert. De spreiding van migranten stuit op veel tegenstand. Dat was in Hongarije ook al zo. De mislukking van het 'Wir schaffen das' moeten 'we' nu ook maar zelf oplossen. Tja, wat moet je daar op zeggen? Ik krijg een 'gouden tip' : misschien moeten 'we' het voor migranten minder aantrekkelijk maken naar 'onze contreien' af te zakken. Net zoals in Hongarije kunnen Moslims op weinig sympathie rekenen. Wij kennen de zegeningen van een Islamitisch bestuur uit eerste hand, klinkt het. Merkwaardig dat na eeuwen van bevrijding van het Ottomaanse juk de 'schrik' er nog altijd inzit. Europa heeft nog veel werk en zal met de gevoeligheden van de diverse bevolkingsgroepen binnen de grenzen moeten leren rekening te houden. Het arbitrair 'opleggen' van 'regels' uit Brussel kan op weinig begrip rekenen bij mensen die zich nog ontworstelen aan een communistische dictatuur.


Gelukkig kunnen we terugvallen op 'luchtere' thema's als we reisverhalen kunnen uitwisselen en nieuwe gasten kunnen verwelkomen. Een jong echtpaar met twee kleintjes.


Hongarije 2023

Vr 17 november

Toenemende druk in het Midden-Oosten

Terwijl de Westhoek (streek in West-Vlaanderen - België) te kampen heeft met de ergste watersnood sinds WO I (toen de IJzervallei opzettelijk onder water werd gezet om de Duitse opmars tegen te houden), moet ik het hoofd bieden aan een ultra super lichte versie van aanhoudende regen. Als verstandige Vlaming op 1.750 km van het rampgebied, volg ik de raad op van de Gouverneur, ik blijf binnen!

Een tijd om uit te slapen. Alhoewel, een reisgezelschap in een tourbus uit Tsjechië komt abrupt mijn rust verstoren. Nu ik eenmaal wakker ben, struin ik door het nieuws. Met grijze grauwigheid buiten en een aanhoudend getik van de regen op mijn dak, word ik daar ook niet vrolijk van.

Muziek verlicht de zeden. Gelukkig maar. Waarom houden mensen in conflictgebieden zich niet bezig met verheffende zaken in plaats van dood en verderf? Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde. Toch?

De naïeve ik, begin dan maar aan de planning van het vervolg van mijn zuidoostelijke georiënteerde omzwervingen. Roemenië zal wel nog lukken maar ik begin te twijfelen aan de verkenning van Cappadocië in Turkije. Op de drempel van mijn bezoek aan Roemenië, schuif ik de beslissing voorlopig voor mij uit.

Ik vraag mijn spiegelbeeld : ben ik bezig de nieuwe 'Multatuli' te worden? Ik doe hard mijn best om in de herfst van het leven te genieten maar de gebeurtenissen in de 'wereld' houden me nu eenmaal bezig.

Do 9 november (tweede deel)

Stille wake voor slachtoffers van (recente) Jodenvervolging

Ik blijf langs de boord van de Donau wandelen en stoot op een groepje ingetogen jonge mensen. Op dit stukje oever is een gedenkplaats ingericht voor de gedeporteerde Joden uit Hongarije die nooit zijn teruggekomen. De Joden uit Boedapest werden eerder ontzien en door de geringe lokale samenwerking zijn de meesten aan deportatie ontsnapt. De grootschalige Jodenvervolging kon slechts met de medewerking van de lokale bevolking en besturen. Boedapest is een voorbeeld van het tegenovergestelde. Verzet, onwil en weigering tot samenwerking heeft veel levens gered. Iets soortgelijks gebeurde ook in Denemarken.


Foto's van ontvoerde mensen tijdens de terreuraanslag van Hamas op 7 oktober, geven de gruwel een gezicht. Waaronder de 4 jarige Ariel. Wat ik niet zie, zijn schreeuwde vlaggen zwaaiende pro Palestina sympathisanten. Dat cynische doodseskaders mensen als ruilmiddel behandelen is totaal verwerpelijk. Volwassenen in de groep kunnen misschien begrijpen dat ze als politieke pasmunt worden ingezet. Maar kinderen? Ik zag een foto van een meisje van negen maanden!

Ma 30 oktober

Grootouderlijke bezorgdheid

Af en toe moet een noodzakelijke pauze worden ingelast om de fysieke en mentale batterijen op te laden. Er zijn slechtere plaatsen om een rustdag in te lassen. In de schoot van het internationaal gezelschap die de weg naar deze oase van kalmte en rust heeft gevonden, is het prettig keuvelen over koetjes en kalfjes of met grootouders over de bezorgdheden over kleinkinderen.


Ik bemerk onder mensen van mijn generatie een zekere ongerustheid over het verlies van een moreel kompas bij de jongere leeftijdsgroepen. Waar wij vroeger konden kiezen door welke krant we ons lieten leiden, ruimdenkenden onder ons kozen meerdere bladen; is het voor jongere mensen een hele uitdaging om genuanceerd en kritisch de steeds snellere stroom van (des)informatie te verwerken. Waar westerse jongeren voor de gewichtige taak staan naar welke muziek ze zullen luisteren en welk concert ze willen meepikken, maken minder fortuinlijke leeftijdgenoten zich zorgen over hoe te overleven en een redelijke toekomst uit te bouwen. Ik hoop dat na de socio-politieke these en antithese de synthese uiteindelijk de bovenhand zal krijgen. Ik blijf vertrouwen hebben in de jeugd. De overlevingsdrang die zich over millennia hebben ontwikkeld zullen de bovenhand krijgen. De weg naar een betere wereld voor iedereen is er een van vallen en opstaan met af en toe een ernstige terugval. We zullen toch niet zo dwaas zijn onszelf compleet in de vernieling te rijden?

Moet ik mij dat nog allemaal aantrekken? Ik bemerk op mijn rondzwervingen dat mensen soms behoefte hebben aan een luisterend oor, begrip en aanmoediging. Ik geef toe, soms laat ik me helaas nog verleiden tot een discussie. Ik hoop daarbij wel de extremen te vermijden zonder mijn morele principes over boord te zetten.

Dag 23 – di 23 oktober

Hoe jonge Hongaar situatie ervaart

Bij de afrekening raak ik in gesprek met Sándor (afgeleid van dé Alexander). Een hele resem aan onderwerpen passeert de revue. We hebben het over taalvaardigheid en opleiding. Enkele binnenlandse problemen blijven niet achter. Zo leer ik dat de prijspolitiek nogal afwijkt bij de rest van Europa. Dat het pensioenfonds sterk onder druk staat (1 werkende voor 1 gepensioneerde is niet houdbaar). Zeker in stedelijke gebieden valt het me op dat veel ouderen aan de rand van de maatschappij leven. Migratie is zeker een thema. Elk land heeft zijn absurditeiten. Dat het bv. voor de gemiddelde Hongaar goedkoper is naar Griekenland te reizen dan naar het Balatonmeer? We kloppen het af op een voorbeeld van de nieuwe Europese realiteit. Zoals het jonge mensen past, zijn er dromen, aspiraties en zorgen. Ze denken aan gezinsuitbreiding maar maken zich grote zorgen over de huidige ontwikkelingen in de wereld. Het siert hen dat ze de eventuele verantwoordelijkheid van de opvoeding bij zichzelf leggen en niet bij de maatschappij. Op een lichtere noot blijken we een zelfde liefde voor Jazz te hebben. Daarbij is het opzetten van een Jazzcafé door corona compleet ontspoord. We hebben eenzelfde passie maar geen budget voor een reis naar IJsland. Gelukkig kijken zijn vrouw en hij toch enigszins hoopvol naar de toekomst. Minden jót kívánok!

Dag 3 -wo 3 oktober

Vriendelijkheid kost niets

Terug op de CP raak ik in gesprek met mijn Nederlandse overburen. Alweer een tijd geleden dat ik nog eens van gedachten kan wisselen in de moedertaal. Met dit zeer bereisd echtpaar is het prettig enkele weetjes en tips uit te wisselen. Ook zij stellen vast dat niet alle camperaars even sociaal zijn. Dat er zelfs geen groet afkan, stoort hen duidelijk. Beleefdheid en vriendelijkheid kosten niets en maken de sfeer des te gezelliger.

Ma 2 oktober

Duitse ontkenning – kinderen van gezegende generatie

Later op de avond raak ik in gesprek met een Duitse buur. Die heeft mijn nummerplaat herkend en informeert waar ik vandaan kom. Bij Vlaanderen krijg ik een heel verhaal te horen over zijn opa die aan het front in Ieper heeft gevochten. Van WO I belanden we naadloos bij WO II en dat ligt merkbaar gevoeliger. Mijn buur blijkt geschiedenisleraar op rust te zijn en ontpopt zich als apologeet. Van : heel Duitsland Nazi te noemen is kort door de bocht, over : de aanzet tot de oorlog een gevolg van een onhoudbaar Verdrag van Versailles, tot : 'wir haben is nicht gewusst' bij de generatie van zijn ouders. Als ik het heb over de begeestering van veel Duitsers tijdens de jaren dertig (ik heb de Reichsparteitagsgelände bezocht) wordt dit verklaart door de economische bloei die welvaart bracht tot de oorlog uitbrak. Over de Jodenvervolging hangt hij een verhaal op over Theresienstadt, een kamp waar het Rode Kruis toegang tot had, een modelkamp. Er zouden nog brieven in de familie circuleren die ze van 'bevriende joden' uit het kamp ontvingen. Uiteindelijk komen we bij Auschwitz-Birkenau een plaats die hij ook heeft bezocht. Een onverklaarbare en onbegrijpbare misdaad - zijn woorden, waar hij stil bij wordt. Als we het over de verwoestingen tijdens bombardementen hebben waarbij naast onnoemlijk veel menselijk leed enorm veel (cultuur)patrimonium verloren is gegaan, kan ik hem bijtreden. De opzettelijke vernietiging van Dresden bijvoorbeeld, een stad zonder militair strategische waarde en gevuld met vluchtelingen door brandbommen, kan er bij mij ook niet in. Ik ben het met hem eens over het belang van geschiedenisonderwijs.


Naar Centraal Europa 2023

Dag 31 - Vr 28 september

Over gelukkig zijn

Onthaasten betekent ook de tijd nemen voor reflectie. Gezeten op een bankje aan de rivier stel ik de vraag aan de Donau – ben ik gelukkig? De rimpelingen op het water zetten zich door in mijn geest. Het voorspel tot geluk is tevredenheid. Over Belgen wordt gezegd dat we nogal gemakkelijk kankeren op alles en nog wat, een volkseigen naar men beweert. Volk? Welk volk? Hoe volkseigen? Dan ben ik geen 'gewone' Belg (ik zie mezelf trouwens eerder als een Europeaan, al ben ik praktisch genoeg om geen afstand te doen van mijn nationaliteit). Zoals kankeren een keuze is, is tevreden zijn een keuze. Ik zie tevredenheid als een bouwsteen tot geluk. Dus is gelukkig zijn een keuze door de beperkingen van je leefomstandigheden te aanvaarden. Is het dan überhaupt verkeerd om die omstandigheden te (willen) verbeteren? Neen, uiteraard niet. De natuurlijke ontwikkeling naar het optimaliseren van welzijn, is slechts een element. Moest het alleen mogelijk zijn gelukkig te zijn in een futuristische utopische ideale wereld, dan is volgens die stelling niemand echt gelukkig en nooit geweest. Niet alleen met mijn spiegelbeeld praat ik, sedert kort in meerdere talen, maar ook met de rivier. Zij het dan dat het een rimpelige conversatie is. De conclusie van deze 'reflectie', ik ben gelukkig omdat ik ervoor kies gelukkig te zijn. Elke eventuele uitwendige verbetering kan daar toe bijdragen maar zal daar niet van afhankelijk zijn.


Dag 30 - Do 27 september

Felicitaties aan moeder bij verjaardag

Tot voor kort kon ik ons moeder feliciteren met mijn geboorte. Helaas kan dit niet meer. Misschien had ik haar meer moeten bedanken met een bloemetje of een andere vorm van erkenning. Ik waardeer de blijken van sympathie naar mijn 'verjaardag' maar in feite heb ik bij mijn geboorte niet veel in de pap te brokken gehad. Ik ben blij dat de natuur zijn normale gang heeft gehad en dankbaar voor het resultaat. De geërfde goede genen van zowel vaderskant als van moeder maken het mogelijk dat ik in de herfst van mijn leven in goede gezondheid kan genieten.


Dag 8 - Di 5 september
Je thuis voelen bij vrienden

Op mijn traverse door Limburg kan ik onmogelijk een tussenstop bij één van mijn oudste vrienden overslaan. Reeds 35 jaar mijn fiets-, wandel- en reisbuddy. Hij blijkt thuis te zijn en in een zucht is de verplaatsing naar Meldert gemaakt. Ik vind hem herstellend van corona met chronische vermoeidheid. Het virus is overduidelijk nog niet verdwenen en alert zijn, blijft de boodschap.

Na wat bijpraten wagen we ons aan een kleine wandeling in de omgeving. Op 10 min van hun deur zitten we midden in de bossen van Hees. Op de kris kras door elkaar lopende paadjes weet Leslie feilloos zijn weg te vinden. Tijdens de corona lockdown werd dit hun uitlaatklep. 

We springen nog even bij een andere jeugdvriend binnen. De tienerjongens van weleer hebben ondertussen zelf tienerjongens. Bij de snel voortvliedende tijd zou een mens zich bijna oud beginnen voelen. Bijna. De hectiek van de voorbije dagen begint z'n tol te eisen en in de avond gaat het licht volledig uit. Ik ben prompt in de zetel in slaap gevallen. En ik maar uitleggen dat onthaasten een werkwoord is.

Voor fase twee verplaatsen we ons naar het ouderlijke huis aan de Schalbroekstraat in Lummen. We worden met open armen ontvangen; en nu we toch hier zijn... Ik heb nog een klein klusje die het leven in de camper iets comfortabeler zal maken. We slaan de handen in elkaar en in iets meer tijd dan voorzien, raakt het extra stopcontact onder de Teck-Tower geïnstalleerd.

Dag 6 - Zo 3 september

Teruggevonden banden opnieuw geweven


Mijn volgende bestemming is gekozen in het teken van de bevestiging van een 25 jaar oude wandelvriendschap die de laatste jaren wat verwaterd is. Shame on me!
Ondanks mijn verwarring over welke dag we nu zijn, ongetwijfeld een uitvloeisel van het zwerversbestaan, word ik met open armen door de familie Seye ontvangen. Zoals dat gaat worden de nieuwtjes uit de families uitgewisseld, sterke en minder sterke verhalen bovengehaald. De persoonlijke banden worden aangehaald. 

Gastvrouw Naomi heeft een lekkere vegetarische maaltijd uit de mouw geschud. Het smullen en likkebaarden was van dien aard dat ik jullie helaas de niet genomen foto moet schuldig blijven. Ik heb er enkele tricks en trades aan over gehouden maar het valt zeer te betwijfelen als ik maar ergens in de buurt kom met mijn beperkte kookvaardigheid. Ik word getroost met de aansporing : oefening, experimenteren met vallen en opstaan, baart kunst.

Als oefenmateriaal kreeg ik het recept toegestuurd. Naomi heeft wel een paar belangrijke ingrediënten vergeten : een grote scheut liefde met een snuifje toewijding.

Het is hartverwarmend me welkom en thuis te voelen in de schoot van dit liefdevol gezin waar humor en realiteitszin helpen bij de moeilijkheden in het leven. Door omstandigheden verwaarlozen we soms belangrijke vriendschappen. Je weet wel, de tijd gaat snel, opgeslokt door bezigheden er is zoveel te doen, er komt van alles tussen, veranderende omstandigheden in de familie. Je wordt een dagje ouder. Allemaal legitieme uitvluchten die we later beklagen in een mantra van : had ik maar dit of dat, had ik het maar geweten...  Tja, spijt is een slechte raadgever. Bij de camper laten we deze bedenkingen even achter en genieten van een natje en droogje op deze schitterende zomerdag.

Dag 5 - Za 2 september

Een waar woord


In Edegem wacht een afspraak met vrienden. Goede vrienden behoor ik eigenlijk te zeggen.
Een veertig jaar oude traditie wordt in ere gehouden en tijdens ons verdwalend rondwandelen in de omgeving van het fort van Edegem, passeren tal van onderwerpen. Daar wordt een mens dorstig van en we vinden ons tafeltje van deze middag in Hof ter Linden vrij.
Zoon Bram komt ons vervoegen en na een summier relaas over hun Namibië reis worden pas de 'echte' geopolitieke hete hangijzers uit het vuur gehaald. Uit neutraliteitsoverwegingen laten we in het midden welke wereldproblemen de revue passeerden. Natuurlijk geraken we er niet uit en als enig overgebleven klanten worden we met zachte drang aan het sluitingsuur herinnerd. 

Dag 3 - Do 31 augustus

Sociaal engagement ook onder ouderen


Ik raak aan de praat met mijn buren Jeannine en Frans. Met deze zeer sociaal ingestelde mensen is er een warm contact. Ze zijn in de streek voor een samenkomst met vrijwilligers die zich inzetten om minder validen een prettige dag te bezorgen. Als Belgen kankeren we misschien te gemakkelijk op sociaal en economisch onrechtvaardige toestanden terwijl we te weinig stilstaan bij het engagement van velen onder ons. De ongeplande ontmoeting met een grote verscheidenheid aan interessante mensen geeft net die extra dimensie die het camperleven zo boeiend maakt.

Auvergne 2023

Dag 116– do 8 juli

Een rondje België – Nederland


Uitgesteld buurten bij de Nederlandse kampeerders levert een leuke babbel op. Ik word aangemoedigd om mijn levensstijl aan te houden en het schrijven niet te laten. Ludiek komen we tot een beklijvende vraag. Maakte Nederland nu deel uit van de Zuidelijke Nederlanden of was het andersom? Een analyse van de politieke situatie leert dat er geen snelle pasklare oplossingen zijn. Over één ding zijn we het roerend eens : een Nedxit of een Belgxit zou een zeer domme zet zijn. Tja, hoe moet het nu verder met hun demissionair kabinet? Daar liggen ze niet overdreven wakker van. Een over duidelijk gegeven : op het einde van 'onze' beroepscarrières heeft een uitbollend genieten een aangenaam gevoel. Spijtig dat dit viertal verder trekt, allee voor mij dan toch.

Dag 114 – do 6 juli

Gezagsdragers van weleer


Vanaf het portaal van de kerk mijmer ik over de krachtsverhoudingen van weleer. De kasteelheer in zijn ivoren toren, de priester in zijn moreel gezagsbastion. Zeker in Frankrijk werd er tijdens de revolutie krachtig aan beide instituten geschud. De inspraak van de gewone man met zijn nieuw verworven vrijheden die de verlichting inluidde is iets wat gekoesterd moet worden. Spijtig dat we dit in de 21 ste eeuw als zeer vanzelfsprekend zijn gaan vinden. Met nieuwkomers uit probleemgebieden die op zoek zijn naar deze verworvenheden zullen we een modus vivendi moeten vinden.

Dag 109– za 1 juli


Lief en leed van wielrijders


Als grote liefhebber van de Tour de France kijk ik uit naar de atypische openingsrit. Dat het weer niet helemaal meezit is handig meegenomen. Alle glazen bollen en straffe orakeluitspraken ten spijt moet de koers gereden worden. Een simpel vaststaand feit. Ondanks de overweldigende suprematie van de geel-zwarte Jumbo-Visma brigade, kwamen ze op het einde dat tikkeltje tekort. Niemand had een duel tussen de gebroeders Yates voorzien of voorspeld die de plaatsen één en twee onder zich verdeelden. De breed lachende Tadej Pogačar is de morele winnaar van de titanenstrijd tussen de groten. Een zeer interessante eerste dag. Rondrijden met de naweeën van een gebroken pols hindert hem blijkbaar niet. Ik ben als tiener ooit eens met een gebroken grote teen (gevolg van een turnongeval - afsprong op de brug met gelijke leggers) met een vriend aan een ronde rond België begonnen. Na drie dagen was het strakke verband niet meer handig en werd verwijderd. Drie weken later was mijn teen prachtig genezen.

Goede doorbloeding en vaste houding in mijn koersschoen volgens de arts. Ik wil maar zeggen, een jong lichaam kan wat hebben. Zeker wielrenners. De onfortuinlijke Mas heeft daar geen boodschap aan. Soms is de blessure te ernstig. Ik kan wel met hem meevoelen, weg voorbereiding, weg dromen, weg aspiraties. Ik voel met hem mee. Zeer sneu op gelijk welke dag in een wedstrijd. Beterschap!

Dag 102 – za 24 juni

Spiritualiteit bij de jeugd


Een eerste marker : Sanctuaire de Vassivière. Ik volg in het voetspoor van 4 jonge Fransen. Voor één van hen is het bezoek aan de kapel wel heel bijzonder. De morele ondersteuning van zijn vrienden is roerend. Spiritualiteit heeft in de 21 ste eeuw voor jonge mensen wel degelijk (nog) betekenis. Wat spookt er door het hoofd van die jongen? Voor hem een weet, voor mij een vraag. Ik wil dit intieme intense moment niet bederven en hou me op de achtergrond. In een ingetogener sfeer vervolgen zij hun weg. Tja, op de drempel van de volwassenheid loert de realiteit. Ik ben niet in de stemming voor foto's en vervolg ook mijn weg. Bij elke stap helpt de natuur mij te genieten van de eenvoudige dingen.

Dag 80 – 2 juni

Klimaat versus milieu

Bij het uitzichtpunt is een klas middelbare studenten één en al aandacht voor de geologie les. Zo komen we te weten dat het specifieke landschap het resultaat is van een eeuwenoud in beweging zijn. De docent vertelt zijn pupillen dat de meren waarin zij zo vrolijk zwemmen het gevolg zijn van afsmeltende gletsjers.

Een prehistorische opwarming van de aarde zeg maar. Dit brengt de streek in een actueel licht. Is er 'iets' gaande met het klimaat? Ongetwijfeld! Over de impact van de mens daarop zijn de meningen nogal verdeeld. De invloed van de mens op het huidige 'uitzicht' van de streek zal zeer miniem tot niet bestaande zijn geweest. Zo is bijvoorbeeld zowel geologisch als historisch aangetoond dat de 'lage landen' in de 14 de eeuw een 'kleine ijstijd' kenden. Ook daar stelt zich de vraag over het aandeel van de mens op dat gebeuren. Kunnen we dan niets doen? Volgens mij, en daar pleit ik al jaren voor, is onze impact op het milieu vele malen groter. Laat ons daar beginnen. Frankrijk is een schitterend voorbeeld van hoe een bewustzijnsomslag kan gemaakt worden. Reizigers die Frankrijk aandeden in de jaren zeventig en tachtig kunnen bevestigen dat er nogal een loopje met de natuur werd genomen. Anno 2023 is dit gelukkig wel anders. Zorg dragen voor de natuur helpt het klimaat is mijn stelling.

Dag 77 – di 30 mei

Prettige ontmoeting(en)

Na een kleine rustpauze word ik uitgenodigd op een natje en een droogje bij mijn overburen Patricia en Jean-Michel. Met deze Noord-Fransen uit de buurt van Doornik klikt het direct. Bij de uitwisseling van ervaringen kan ik mij volledig vinden bij deze natuurliefhebbers die mij diverse suggesties aan de hand doen om mijn verblijf in Frankrijk nog aangenamer te maken. Mijn Frans hapert regelmatig. Maar zoals het spreekwoord zegt : c'est en forgeant qu'on devient forgeron, zeker na een tweede biertje. Merci pour un agréable après-midi. Het is nog geen zomer en de avondkilte jaagt ons naar binnen.

Ma 26 juni

Aan de voet van de Calvarie naar het Sanctuaire de Vassivière zie ik een van met Nederlandse nummerplaat staan. Meer is soms niet nodig om in gesprek te raken. Judith en Erwin nodigen me uit op een kopje thee waarbij we elkaars achtergrond leren kennen. Beide zijn werkzaam in de zorgsector. Voldoende raakvlakken om een zinvolle babbel te hebben. De gemoedelijkheid van dit goedlachse koppel werkt aanstekelijk. Bedankt voor het korte samenzijn en beterschap voor de hond.

Dag 68 – Zo 21 mei

Het lot van (vermeende) politieke tegenstanders in het verleden

Napoleon III was bijzonder geïnteresseerd in de Gallische geschiedenis. Onder zijn invloed werd een gedenkteken opgericht (zoals in Alesia - zie Bourgogne 2018). Bij lokalen staat het monument bekend als de 'casque' - een zeer vrije interpretatie van een Gallische helm. De droge mededeling op de sokkel luidt : Op deze plaats versloeg het Arverni stamhoofd / Vercingetorix / de indringer Gaius Caesar.


Hoe is het afgelopen met Vercingetorix en zijn Galliërs? Na hun overwinning in Gergovia werden ze verder noordwaarts opgejaagd. De Romeinse nederlaag te Bribacte kwam het 10 de legioen duur te staan. Hier werd Vercingetorix uitgeroepen tot de algemene leider van de Galliërs. Ze werden omsingeld en belegerd te Alesia en in de zomer van 52 voor Chr. verpletterend verslagen (zie mijn page Bourgondië 2018 - dag 6). Vercingetorix werd in ketenen afgevoerd naar Rome en in de 'overwinningsparade' publiekelijk vernederd. Op last van Caesar werd hij in de Mamertijnse gevangenis gewurgd. Zo ging dat in die tijd. Ook Caesars zoon Cesareon (bij Cleopatra) werd uit de weg geruimd. Hetzelfde lot onderging eerder Alexander IV de zoon van de Grote Alexander (bij Roxanne) - (zie mijn page Hellas 2022 - dag 61). Met politieke tegenstanders die een potentieel gevaar zouden kunnen vormen, werd in de oudheid korte metten gemaakt. De natte droom van menig hedendaags despoot. O tempora o mores.

Dag 55 -Ma 8 mei

Jour de la Résistance

Hoe komt het toch dat onze generatie zo weinig afweet van onze ouders? De grootte van de gezinnen misschien en de beslommeringen van het dagdagelijkse? Bij huwelijken, maar vooral op begrafenissen kom je nogal eens iets te weten van tantes en nonkels. Op zo'n begrafenis krijg ik een verhaal uit WO II over mijn vader te horen. Toen ze hem thuis kwamen ophalen voor verplichte tewerkstelling in Duitsland is hij door een dakraam ontsnapt en via allerlei omwegen bij het verzet terechtgekomen. Hijzelf heeft daar tegen ons nooit iets over gezegd. Naar oorlogsfilms over WO II werd bij ons niet gekeken. Volgens ons vader gaf dat toch maar een vertekend beeld over de oorlog.


Ik vertel dit verhaal op 8 mei – de dag dat Nazi-Duitsland de capitulatie ondertekende waarbij een einde kwam aan bezetting en terreur, omdat die gebeurtenis in België onderbelicht is.

Na de oorlog werden de offers door het verzet gebracht, gekaapt door het thema van de collaboratie.

Vandaag wil ik stilstaan bij de 45.000 (in België) die in strijd of door burgerlijke ongehoorzaamheid omgekomen zijn. De waanzin van WO I moeten we niet vergeten. Herdenkingen hebben hun plaats maar de overwinning op een totalitair regime is mijn inziens vele malen belangrijker.

De discussie als het een feestdag moeten worden, laait weer op. In een veranderende wereld mag er voor mijn part gerust een 'kerkelijke' feestdag aan opgeofferd worden.

8 mei is in Frankrijk wel een feestdag. Onder begeleiding van de fanfare zijn het vooral de leden van de vrijwillige brandweer en hun rekruten die de optocht iets plechtigs geven.
Rondtrekkend in Frankrijk vind ik zelfs in de kleinste dorpjes herdenkingstekens aan de 'résistance'. Niet dat de Fransen overdreven nationalistisch zijn maar ze beseffen heel goed wat de prijs voor democratie en vrijheid waard is.

Democratie is broos. Mensenrechten zijn niet vanzelfsprekend. De uitdagingen van de 21 ste eeuw zijn niet simpel maar laat ons alsjeblieft niet teruggrijpen naar de vergissingen uit het verleden. Vandaar de noodzaak tot bezinnen, herdenken en genieten van een duur verworden vrijheid!

Dag 25 – za 8 april


We vieren een beetje vakantie zoals onze Nederlandse vrienden dat zo treffend zeggen. Op zaterdag is er markt in deze gemeente van 3.000 inwoners op een gemiddelde hoogte van 316 m. Ik laat me verleiden door een traiteur die 'poulet spéciale roti' in de aanbieding heeft. Met een bakje gebakken kleine aardappeltjes dat alles voor € 18 heb ik voor twee dagen eten. Het 'spéciale' in de kip blijkt een vulling met knoflook te zijn. Alhoewel bijzonder gezond, schijnt het, is dat niet zo mijn ding. Ten onrechte zo blijkt bij de smulpartij.

De zetel wordt al eens buitengehaald bij een schuchtere poging om van de zon te genieten. Met een pull is het best te doen. Ondertussen worden de ontstane lege plekken vlotjes opgevuld en moeten een paar laatkomers onverrichterzake rechtsomkeer maken wegens 'complet'. Na het Zwitserse echtpaar gisteren, en het Nederlandse echtpaar eergisteren, ben ik opnieuw de enige 'buitenlander'. Nouw, Belgen worden niet echt als buitenlander gezien ... tenzij je uit Vlaanderen komt. Ook dat wordt fijntjes weggelachen met : 'vous êtes tous Belges'. Op het thuisfront zal niet iedereen daarmee akkoord gaan. Étrange, er wordt blijkbaar automatisch aangenomen dat bezoekers van bij ons Belgicist zijn. Kan een vleugje chauvinisme opgevangen worden? Ik ben in congé en ga niet in discussie.

Dag 24 – vr 7 april

Vive la France


Ik ben op een leuke ontspanplek. Onder leeftijdgenoten. Het ziet er bijna uit als een mobiel bejaardentehuis. Bijna. Enkelen zijn nog zeer sportief en trekken erop uit met de fiets - elektrisch weliswaar. Ik ben nog mechanisch en merk stilaan dat mijn actieradius steeds beperkter wordt. Er zijn een paar vissers, daar heb ik het geduld niet voor. Bij de dames onder ons lichten de ogen op als ze over de kinderen en de kleinkinderen hebben, een paar reeds achterkleinkinderen. Helaas, helaas. Camperaars zijn zeer diervriendelijk, met de hond wandelen is een ontspannende bezigheid. Tja, ik heb (nog) geen hond. De ontvangst van de satelliet blijft een heikel punt. Met 3.500 kg moet een mens keuzes maken, je kunt niet alles hebben. Ben ik de vreemde eend in de bijt?

Als enige sta ik met mijn neus naar de rivier en heb zo de hele middag de zon aan mijn deur. Aan de opgestapelde was moet ik dringend iets doen. Het wordt een arbeidsintensieve karwei met de hand. Er wordt net niet meewarig naar mij gekeken. Stiekem planten enkele dames een elleboog in de ribben van manlief. Ik lach vriendelijk en vat dit op als een complement. De Belg, ondertussen weten ze dat ik van de partie flamande ben, is een rare. Open minded als ze zijn, word ik aanvaard en vriendelijk gegroet. Vive la France, vive la liberté. Ik hou wel van die mentaliteit : vivre et laiser vivre. Europa en bij uitbreiding de rest van de wereld, kan ongetwijfeld iets leren van het land waar de verlichting tot een kunstvorm is verheven. Ze zullen wel moeten aanvaarden dat 'ietsje' langer werken niet noodzakelijkerwijs een straf is. Als ik uitleg dat ik tot 65 heb gewerkt, vinden ze dat iets vreemd 'Vlaams'. Enfin, hoe graag ik ze ook zie, ze zijn niet volmaakt. Als lezer hebben ze een zekere intellectuele bewondering voor me en als ik beken dat ik ook in het Frans lees en vlotjes enkele 'grote' schrijvers noem, kan ik niet veel meer verkeerd doen. La culture Française a trouver les barbares. Veel Fransen doen mij een beetje aan Amerikanen denken. Waar de laatsten vinden dat ze de 'natuurlijke grote broer' van de rest van de wereld zijn, denken de Fransen dat we zonder hen nog in de middeleeuwen zouden leven. Daarbij gaan ze losjes voorbij aan het feit dat de renaissance uit Italië komt. J'aime la France, en als je even je best doet en een redelijk Frans spreekt, houden ze ook van jou. Ik begin me meer en meer thuis te voelen in Frankenland.

Dag 16 – Do 30 maart

Een gemiste kans

Rond 19 u komt een alleenreizende toerfietser langs om te informeren over de campingmogelijkheden. Blijkbaar voor hem toch ietsje te dicht bij de openbare weg en hij beslist door te rijden richting Moulins. Hij is op weg van Bordeaux naar de Elzas. Te laat denk ik aan het concept couchsurfing. Ik heb nota bene een dubbel bed op overschot! Waardoor we een prachtige gelegenheid tot conversatie missen.


Naar Centraal Frankrijk en terug 2023

Dag 11 - Za 11 februari

Waanzin van WO I en mijn belangstelling daarvoor


Péronne was het epicentrum van het geallieerde offensief in 1916. De legerleiding wilde een doorbraak forceren en zo de stellingenoorlog weer op gang trekken. Optimistisch werd daarbij gedacht de oorlog tegen het einde van het jaar te beëindigen. De slag aan de Somme is de geschiedenis ingegaan als de 140 dagen in de hel (van 1 juli tot 18 november 1916). Voorafgaand op de bestorming van de loopgraven probeerde men het Duitse front te ontwrichten door het afschieten van 1.500.000 granaten.

Op 1 juli om exact 7:30 u werd het sein voor de bestorming gegeven. 140.000 soldaten probeerden de eerste rij loopgraven te bereiken. Het resultaat was een slachting. De eerste dag verloren de Britten 60.000 man waarvan 30.000 in het eerste uur!

De legerleiding weigerde het falen van de actie in te zien en de strijd ging nog drie maanden door. Tegen het invallen van de winter was slechts een honderdtal vierkante kilometers veroverd ten koste van onnoemelijk veel mensenlevens. Pas op 18 november 1916 staakte de geallieerde legerleiding de aanval. De tol was hoog. Het Verenigd Koninkrijk verloor 420.000 manschappen, Frankrijk 200.000 en Duitsland 450.000. Een totaal van 1.070.000 man waarvan 310.000 gesneuveld of vermist, het equivalent van ongeveer 16-20 divisies!

Mijn belangstelling voor WO I werd op vrij jonge leeftijd gewekt door het op straat vinden van het magistrale boek : 'Van het Westen geen Nieuws' door Erich Maria Remarque. Ik was toen amper 10 jaar! Ik heb deze roman nog altijd. Als telg uit een vrij conservatief religieus gezin konden wij al lezen voor we naar het eerste studiejaar gingen. Ons pre radio en TV tijdperk (begin jaren 60) bestond elke avond uit één uur Bijbellezen (Statenvertaling grote letterdruk uitgave 1948 - heb ik ook nog altijd). Dat heeft ook de basis gelegd voor mijn passie voor geschiedenis. Mijn liefde voor het geprinte woord is gebleven. Ik hoop wel dat ik mijn archaïsch woordgebruik ondertussen wel een ietsje ontgroeid ben.


Noordwest thuisroute 2022

Dag 17 - Za 19 november

Solist kluizenaar?


Bij het schrijven van mijn dagverhaal realiseer ik mij dat ik met niemand gebabbeld heb. Mijn conversatie heeft zich beperkt tot het knikken naar voorbijgangers en een occasionele groet. Ben ik als solist bezig een kluizenaar camperaar te worden? Gelukkig zijn periodes van alleen zijn geen indicatie van eenzaamheid. Integendeel. Tijd voor jezelf vrijmaken in een hectische omgeving en maatschappij werkt verruimend. Ik ken mensen die veel geld neertellen voor retraites en periodes van reflectie. Ik kan mijn manier van leven aanbevelen al besef ik dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Durf de sprong te wagen.

Dag 10 - Za 12 november

Camperen met een huisdier


Bij het invallen van de duisternis begint het weer te regenen. Ik dan maar vierklauwens terug naar de camper. Een tijdje geleden dat ik nog buren had. Ljubljana is een terechte trekpleister onder camperaars. Ik raak in gesprek met mijn Spaanse buur. Hij is zeer blij met deze plek die vlak aan een hondenweide ligt. Mij werd al een paar keer aangeraden een hond mee te nemen. Als zwervend camperaar is dat niet zo evident. Het dier langere tijd in de camper achter laten zie ik niet zitten. Helaas zijn ze (nog) niet overal welkom. Het schijnt vooral een kwestie van instelling te zijn. Je activiteiten aanpassen in functie van het dier. Ik ben er nog niet helemaal uit. Voorlopig moet ik alleen voor mezelf zorgen. Dat geeft een bijzonder gevoel van vrijheid.

Dag 10 - Za 12 november

Enthousiast professionalisme


Ik wandel langs de Drava, steek de voetgangersbrug over en proef de charme van de binnenstad. Het grootste gedeelte is autovrij en je merkt gelijk de stilte en de ontspannen sfeer.

In het Tourist Office word ik bijna academisch ontvangen. De jonge medewerkster geeft maar wat graag tekst en uitleg bij enkele van de gebouwen en een beknopt historisch overzicht. 
Dergelijk enthousiast professionalisme is eerder uitzonderlijk. 

Dag 6 - Di 8 november

Ook met vragen komt men er


Om op mijn volgende bestemming te geraken moet ik de menselijke hulplijn inroepen en word ik geconfronteerd met de afhankelijkheid van de  'moderne ' middelen. Ik kan geen beroep doen op mijn 'verdronken' iPhone maar met kaart en vraag geraak ik in de Skandarlija.

Bij mijn eerste stappen in dit bohemien straatje voel ik mij op mijn plaats. Helaas wordt de idyllische sfeer aangetast door de opname van een commercial. Zeer pro wordt de straat ingepalmd door een filmcrew die probeert de sfeer van de 19 de eeuw op te roepen. Ik probeer zo weinig mogelijk in de weg te lopen. Het wrijfbeeld van Belgrado ziet er zeer gepolijst uit. Wat zou de wens zijn? Een prettig zwerversbestaan? Ik mag het hopen!

Dag 3 - Za 5 november

Bezoek Baltische staten warm aanbevolen


Na een verkwikkende nachtrust dringen de eerste zonnestralen binnen. Met een koffie in de hand is het prettig kennismaken met de Letse buren. Ik word warm gemaakt voor een bezoek aan de Baltische landen. Ik vertel dat dit reeds enige tijd op mijn lijstje staat samen met een bezoek aan Sint-Petersburg. Ook maar de geringste hint dat ik eventueel richting Rusland zou willen gaan, doet de weinige haren van mijn buur recht overeind staan. Prompt legt hij mij uit dat ik een zeer voordelige ferryoversteek naar Finland kan maken voor € 98. Zou er enige animositeit tegenover Rusland bestaan en hoe zou dat komen?

                                                                                         Ontmoeting met een BV

Op weg naar het Alexander Nevskiplein stoot ik op een groepje Nederlanders. Ze hebben Sofia uitgekozen voor hun jaarlijkse familietrip met neven en nichten. Daarbij moeten ze diverse opdrachten vervullen. Eén ervan is een foto maken met een BB (bekende buitenlander). Waarom niet met deze wereldwijd gelezen blogschrijver😉?

Dag 2 - Vr 4 november

Op afstand werken een nieuwe trend


Het jonge koppel naast mij is bezig met een herfstschoonmaak. Zij staan hier al een tijdje en hebben de plaats gebruikt als uitvalsbasis om de streek te verkennen. Hij is fotograaf en kan in het e-tijdperk vanuit zijn van werken. Zij doet iets exotisch onbestemd. Steeds meer jonge mensen hebben de mogelijkheden van het op afstand werken 'ontdekt' en hun levensstijl daar naar aangepast. Ik kan ze geen ongelijk geven. Dit is iets wat me op deze trip is opgevallen. Jonge mensen die de lucratieve mogelijkheden van het op afstand werken, combineren met een onthaastte levenswijze. Een trend. 

Dag 1 - Do 3 november

Ik herken een beetje mijn oude zelf

Terwijl ik mij aan het instaleren ben, komt een overjarig Volkswagenbusje de parking opgereden. Aan boord een leeftijdgenoot uit Frankrijk met een zelfde visie op rustig zwerven. Hij heeft me een paar tips over eventuele bezoeken. Bij zijn planning heb ik een déjà-vue gevoel. In detail uitgewerkt roadbook zoals ik dat enkele jaren heb gedaan. Zeer herkenbaar en waarschijnlijk iets voor zestig plussers die zich langzaam maar zeker, maar zeker langzaam, aanpassen aan de 21 ste eeuw. Ik wijs hem op de vignetta plicht iets waar hij ontwijkend op reageert. Op z'n Japans neemt hij enkele foto's en vertrekt naar zijn volgende geplande bestemming. Spijtig. Ik zag ons al op een terrasje zitten aangenaam keuvelend.


Hellas 2022


Dag 61 -  Ma 31 oktober

In memoriam


We hebben veel te danken aan het werk van professor Andronikos. 40 jaar geleden heb ik hem ontmoet op de archeologische site te Pella (voormalige hoofdstad van het Macedonische huis en geboorteplaats van Alexander de Grote). De opgravingen waren in een vroeg stadium en omdat we zo enthousiast waren nodigde hij ons uit een kijkje te komen nemen met een woordje uitleg. 




Dag 60 -  Zo 30 oktober

Op zoek naar de troon van Zeus

Opmerking : De gehele wandeling is ongetwijfeld een hoogtepunt uit Griekenland. Ik verwijs graag naar het blogverslag. 

Halfweg de afdaling krijg ik het gezelschap van de jonge Bretoen Efe uit Rennes. Hij is zo vriendelijk zijn tempo aan dat van mij aan te passen en de 'eentonigheid' van de afdaling wordt een beetje gebroken door interessant gekeuvel. Hij is bij de gelukkigen die de top gehaald hebben. Volgens hem zeker te doen zonder speciale uitrusting al is het laatste gedeelte wel degelijk klauteren.
De inspanning begint door te wegen en een onoplettende stap op een rolkei doet mij wat rondtollen. De sterke arm van Efe behoedt me voor een val. Mercie.

Om 17:30 u komen we bij nog voldoende licht op de parking aan. Bij een hete thee hebben we een gezellige babbel. Efe rijdt verder naar zijn hotel. Ik blijf wijselijk hier. Te midden van nieuwe campers met bewoners aangetrokken door de berg van Zeus. Succes. 

Na 34.900 stappen is het voor mij welletjes geweest. Tevreden mag ik terugkijken op een sportieve verkenning van dit stukje werelderfgoed.

Dag 57 -  Do 28 oktober

Van een beetje gidsen tot topdag

Bij een eerste pot thee ga ik mijn buren groeten. Zij reizen verder richting Athene. Ik ga ook even langs bij Tamara en Johan. Daar hun hondje Cooper niet op de site en in het museum mag, kunnen ze deze maar elk om beurt bezoeken. Tamara is er helemaal klaar voor en vertrekt vroeg.

Ik blijf nog een beetje praten en overtuig mezelf tot een experiment. De nuchtere Johan heeft het niet zo voor ruïneachtige sites en ik stel voor om het bezoek samen te doen. Een test voor mij : zou ik een goede gids zijn? Ik probeer me gematigd enthousiast op te stellen.

De gekende wandeling langs het oude pad leggen we in geen tijd af. Tamara komt ons ondertussen tegemoet, zeer enthousiast over haar bezoek. Cooper wordt overgedragen. Zij naar de camping. Wij naar de site.
Gisteren hadden we het al uitgebreid met elkaar over de achtergrond van het oude Delphi. Ik moet dus dubbele en overtollige informatie proberen te vermijden. Op weg langs de via sacra hebben we het over votief-offers en de schathuizen van de diverse stadstaten - waaronder dat van Athene herbouwd is.
De functie van het theater hoeft niet veel uitleg. We wandelen door naar het stadium wat Johan het belangrijkste monument vindt. Daar zijn we het roerend over eens.
Op de terugweg worden we getroffen door de schitterende ligging van dit tempelcomplex.

Na het bezoek aan de site is het tijd voor een terrasje en wat bijpraten. We gaan op zoek naar ingrediënten voor onze avondmaaltijd en zakken naar de camping af.

Johan blijkt hobbykok te zijn en leeft zich helemaal uit in de bereiding van 'onze' maaltijd. Naadloos passeren tal van onderwerpen de revue en leren we elkaar meer persoonlijk kennen. Het voelt alsof we reeds langere tijd kennissen zijn.
Dit is ongetwijfeld een topdag voor mij in Griekenland. Het is van Albanië geleden dat ik dit nog meegemaakt heb. Een dag om te koesteren.

Dag 56 -  Wo 27 oktober

Ontmoetingen in Delphi

Af en toe een beetje luieren mag ook wel eens. Aan rustig lezen komt een eind met de aankomst van mijn Duitse buren. Ze zien er best wel iets afgepeigerd uit. Ze hebben een gelijkaardig exploot achter de rug en ik kan gemakkelijk met ze meevoelen. Als vanzelf raken we aan de praat. Door regen achtervolgd zijn ze steeds zuidelijker afgezakt en staan nu naast mij in Griekenland. Improvisorisch reizen Duitse stijl. 
Een van mijn buren heeft de aankomst van een andere campervan ontdekt en meent dat het Belgen zijn.
Het jonge echtpaar Tamara en Johan komen inderdaad uit Vlaanderen en we raken aan de praat over opgedane ervaringen. Ik blijk niet de enige te zijn die 'wat' pech gehad heeft onderweg. Materiële schade oplopen is onderdeel van het vrije zwerversleven. Frustrerend op het moment zelf maar er zijn ergere dingen in het leven. Als psychologe is Tamara gelukkig in staat om ook op afstand en online raad en hulp te verlenen. We zijn het erover eens dat zaken benoemen zeker een voordeel heeft maar dat gezond boerenverstand kan bijdragen tot het desetiketteren van de maatschappij. In een snel veranderende wereld mag het voor mij gerust iets minder ingewikkeld. 

Dag 52 -  Za 22 oktober

Aankomst in Athena

De rit naar Athene is grotendeels vlak... In de buurt van de camping stuurt mijn gps mij in de meest onmogelijke straatjes. Na even rondje rijden kies ik voor de Griekse aanpak. Ik zet mij in het midden van de weg, vier knipperlichten aan, stoor me niet aan het getoeter en probeer uit te vinden hoe ik op een gemakkelijke manier op de camping kan komen.

Een bejaarde Griek op een overjaarse bromfiets wil voorrijden en houdt mij goed in de gaten dat ik de juiste 'maneuvers' - Griekse stijl uitvoer om op mijn plaats van bestemming te komen. Efharisto 👍

Mijn verkenning van de camping brengt me bij mijn buren. Bij een Belgische nummerplaat spreek ik de eigenaars eerst in het Nederlands aan. Daarbij is het altijd prettig het 'accent' te herkennen. De West-Vlamingen Lieve en Philippe zijn op bezoek bij hun in Athene studerende zoon. Ze vinden het bijzonder handig hun persoonlijke gids te hebben die hen wegwijs maakt bij een gevarieerd bezoek aan de stad. Van quality time gesproken!

Om in de juiste sfeer te komen schrijf ik mijn blogverhaal met op de achtergrond de muziek van één van mijn favoriete hedendaagse componisten : Yanni op de Akropolis.

Dag 49 -  Do 20 oktober

Brexit realiteit en een wederkerende vraag

Ann en Peter vertrekken vandaag richting Patras, inschepen en afwachten hoe de situatie in Frankrijk zich ontwikkeld. Na de Brexit worden ze geconfronteerd met een nieuwe werkelijkheid, hun reisvisa voor Europa zijn maar drie maanden geldig. Voor de meesten die tegen de uittreding hebben gestemd is dat balen en een flinke knauw in hun zelfbewustzijn al geven ze dat niet (graag) toe. De keerzijde van de medaille waar ze niet bij stilstaan, is dat dezelfde wetgeving geldt voor Europeanen van het vaste land.

Op de vraag als ik gelukkig ben in mijn zwerversleven komen we bij een zeer interessant onderwerp. Voor mij bestaat geluk uit momentopnamen en is niet zozeer een constante. Ik beschouw mezelf eerder als tevreden en kan genieten van piekmomenten die geluk bevorderen. Wat ik zou veranderen? Met een partner die momenten delen zou aangenaam zijn. Ik moet bekennen dat ik niet op zoek ben. Wat dat betreft ben ik een romanticus. Ik geloof ooit de juiste persoon te treffen en dan zien we wel.
Het moet gezegd, ik word niet meewarig behandeld door mijn medecamperaars. Bij gesprekken tussen pot en pint word ik aanvaard als wie ik ben en wordt me een aangename verderzetting van mijn zwerversbestaan gewenst. Soms heb ik de indruk dat enkelen in mijn schoenen zouden willen staan. Ik kan iedereen maar aanmoedigen haar of zijn droom te volgen.

Dag 48 - Wo 19 oktober

Bestorming Acrokorinthos 

Ik ben nog maar goed en wel geïnstalleerd en het gevoel van de rit zit nog in mijn lichaam als ik in gesprek raak met mijn nieuwe Britse buren Peter en Ann. Zij hebben met de eigenaar een afspraak gemaakt om hen naar de citadel en Acrokorinthos te brengen. Ik mag hen vergezellen. Even mijn gemakkelijke reiskleren vervangen voor mijn bezoekersoutfit en weg zijn wij.

We worden keurig afgezet bij de ingang tot de kasteelstad. Mijn Engelse vrienden zijn gekomen voor een impressie. We hebben tijd tot 15 u om enkele indrukken op te doen.

De aantrekkingskracht van de Frankische Toren is zo groot en sterker dan mezelf. Ik ben hier nu toch en de toren ligt in al zijn grandeur gewoon op mij te wachten en ligt natuurlijk op het hoogste punt. Het even op en neer is waarschijnlijk één van de snelste bezichtigingen die ik ooit gedaan heb.

Onderweg vinden we sporen van bewoning. De stad werd tot laat in de middeleeuwen bewoond en diende regelmatig als toevluchtsoord bij overvallen van piraten op het kustgebied.
De versterkte omwalling bleek meer dan nodig te zijn.

Ik kom boven met een Griekse man. Terwijl we van het landschap en de schitterende zichten genieten is hij zeer benieuwd naar wie die Franken waren. Een korte historische duiding rond de geopolitieke situatie als gevolg van de 4 de kruistocht wil ik graag geven. Spijtig dat de tijd dringt. Mijn Engelse buren staan beneden op mij te wachten. 
Maar wat een zichten!

Dag 47 - Ma 17 oktober

Klein drama in theater van Epidauros


Tegen de 4e eeuw v. Chr. genoot het Asklepieion van Epidauros zo'n, grote bekendheid dat het zijn eigen theater kreeg. Zeer belangrijk in die tijd maar in minder aanzien dan de Tempel van Asclepius met zijn marmeren zuilen, en in goud en ivoor ingelegde wanden om van het indrukwekkende beeld van zijne godheid maar te zwijgen. De meeste toeristen weten de fundamenten van de tempel niet eens te vinden.

De hedendaagse publiekslieveling die terecht op de UNESCO werelderfgoedlijst is opgenomen kan bogen op een meer dan gewone belangstelling.
Veel scholen zijn op bezoek. En dan mag er al eens gedeclameerd worden of zelfs een klein toneelstukje opgevoerd. De akoestiek is werkelijk zeer indrukwekkend. Ook van het applaus. 
Dit theater bood en biedt plaats aan ten minste 14.000 toeschouwers. Na al die eeuwen wordt het nog steeds gebruikt!

Dag 38 - Za 8 oktober

Genieten van schitterende zichten - met z'n tweeën


De Michelin Gids raadt me aan vooral een bezoek aan Monemvasia niet over te slaan. Prachtige vergezichten worden me beloofd.
Ik laat de drukte in de 'benedenstad' voor wat ze is en onderneem een verkennende wandeling in deze vestingstad. In de talrijke kerkjes (vooral ruïnes) valt een sterke Byzantijnse invloed op - zesde eeuw. Veel aanpassingen werden door de Venetianen uitgevoerd. De veelal één apsis kerkjes kregen er een tweede bij. In de noordoostelijke hoek van de stad zijn nog uitgebreide archeologische opgravingen aan de gang. Bij een verpozing tijdens hun werkzaamheden worden de onderzoekers getrakteerd op een schitterend zicht.

Na wat rondneuzen bij de diverse 'interessante' restanten begeef ik mij richting Akropolis. Dit is werkelijk een 'stad in de hoogte'. 

Tijdens de geleidelijk nogal steil opgaande beklimming volg ik het spoor van een jonge wandelaar. Bovengekomen - bij de vesting (of wat ervan overblijft) op een hoogte van 190 m, word ik spontaan gefeliciteerd door Francesco een Italiaanse student die zijn vriendin in de benedenstad heeft achtergelaten. Zoals dat gaat raken we aan de praat. Hij voelt zich comfortabeler bij het Frans en tijdens de afdaling kom ik te weten dat hij de ambitie heeft om verder te studeren in Brussel. Tijdens al dat gebabbel vergeten we niet te genieten van het schitterende uitzicht. Zelfs een jonge Italiaan uit Firenze is onder de indruk van al dat schoons.

Dag 28 - Wo 28 september

Leuke ontmoetingen in Pylos


In de vooravond stroomt de parking langzaam vol met andere camperaars. Ik krijg er nieuwe buren bij. Een jong koppel dat toekomt met een auto met Duitse nummerplaat maar onderling Engels praat. Meer is er niet nodig om mijn belangstelling te prikkelen. Ik heb nog een restant over van mijn feestfles en raak in gesprek met Erin en Daisy. Zij Engelse, hij Duitser met Turkse roots. Als studenten hebben ze elkaar leren kennen bij het Erasmus uitwisselingsprogramma. Beiden studeren filosofie en doen inspiratie op tijdens hun rondreis in de bakermat van die stroming in Europa. Een schitterend voorbeeld van hoe onderlinge verstandhouding een krachtige antidope is voor kortzichtig fundamentalistisch en nationalistisch denken. Jongeren als zij houden de belofte in van evenwicht in een helaas rechtser wordende wereld. Misschien houdt het einde van de coronapandemie ook het einde in van geïsoleerd denken. Jongeren als zij, ik heb er gelukkig meerdere ontmoet, stemmen mij optimistisch wat de toekomst betreft. 

Bij het invallen van de duisternis komt een ander koppel zich tussen ons plaatsen. Met het stuur aan de 'verkeerde' kant. Een gemengd koppel uit Groot-Brittannië. De kennismaking zal voor morgen zijn. Ze trekken richting centrum. 
  
Na een zwoele nacht komt de dag moeizaam op gang voor ons camperaars. Om de opgeslagen dufheid uit onze voertuigen te verdrijven, zetten we alles open en onszelf buiten. 

Bij een eerste koffie raak ik in gesprek met mijn nieuwe buren, Tanya en Micha. Als Engelsman leeft hij hoofdzakelijk in Griekenland. Heeft zijn baan opgezegd en na het opsouperen van een kleine reserve, kijkt hij uit om 'iets' in de computerbranche te doen. Tanya is kunstenares, gespecialiseerd in life drawings.  Het vrije zwerversleven van dit goedlachse en praatgrage koppel spreekt mij als mede nomade bijzonder aan. Een 21 ste eeuwse uitgave van het motto 'leven en laten leven'. De spontane aangename band die ontstaat bij dergelijke contacten is wat het vrije zwerverleven zo boeiend en interessant maakt. Spijtig dat beide koppels vertrekken. Ik had graag even willen poseren voor een portret. Zo gaat dat nu eenmaal bij het camperen. Toffe mensen trekken verder en afwachten wie er in de plaats komen.

Dag 26 - Ma 26 september

Stichtend Olympisch voorbeeld


Ik word wakker onder een goed gesternte. De prestaties van vooral Remco en de mannenploeg op het WK hebben mij geïnspireerd tot een zinvol bezoek aan Olympia. Deze tot de verbeelding sprekende site als bakermat van de Olympische Spelen prikkelt de sportman in mij. Na 25 dagen rondtrekken in Griekenland is het meer dan tijd om een 'antieke' site te bezoeken.

Het vergt enig inlevingsvermogen om in de schaarse overblijfselen een tempelcomplex te onderscheiden waarin sport centraal stond. Voortgezet minutieus archeologisch onderzoek in bv. het gymnasium, maakt de plaats alleen maar interessanter. De leergierige onderzoeker in mij zou dolgraag een praatje maken met de onderzoekers. Dat is helaas in 2022 niet meer mogelijk.

Zonder het te willen forceren schuif ik langzaam maar zeker  richting 'stadium!. Ik kan onmogelijk ontsnappen aan de lokroep in het 'originele' olympische stadium mezelf te meten in een loop over de 192 m lange piste.

De lay-out doet een heel klein beetje aan Götzis denken. Een eerder zeer kleine tribune voor de hoogwaardigheidsbekleders en de rest een vrije zit op de lichte sloop. De capaciteit wordt geschat op 45.000 toeschouwers. Wat bij mij de vraag doet rijzen waar al deze kijklustigen verbleven.
Wat zouden de 'antieken' gedacht hebben bij de loop van deze overjarige zestiger? Mijn enthousiasme stimuleert wel de 21 ste eeuwse bezoekers. Schoorvoetend wagen steeds meer toeristen zich op de looppiste. Mijn eerste loop tegen de chrono (aan de voet van de Chronos berg!) levert een tijd van 58''17 (handgeklokt). 192 m is vanuit het camerastandpunt best wel een eind.

Een Nederlands echtpaar wordt bereidt gevonden om een filmpje te maken. Onder luide aanmoediging onderneem ik voor de camera een tweede poging. Applaus helpt wel degelijk. Terwijl anderen met mij meelopen wordt mijn tijd scherper. 54''13. Echte sporters zullen deze tijd waarschijnlijk weglachen, maar leeftijdgenoten hebben wel bewondering. De realiteit van de dag : morgen word ik 67.

Dag 24 - Za 24 september

Aan het strand van Metouchi


Als ik eens kom overwinteren in Griekenland heb ik alvast enkele leuke stekjes gevonden. Waar ik nu sta is er eentje. Waar ik heen ga zou er ook eentje zijn, wordt mij verteld. Ik ben benieuwd.

Ik vind een mooi schaduwplekje op deze ruime zandparking met grasstroken. Buiten vuilcontainers zijn er geen voorzieningen. De parking is van het strand gescheiden door lage duinen. Op het bewaakte strand zijn douches beschikbaar en tijdens de openingsuren kan voor € 1 gebruik gemaakt worden van het toilet. Op het strand is een kleine bar. De plaats is vooral in trek bij Grieken.

Dit is ongetwijfeld het beste strand van de afgelopen maanden. Op deze zaterdagmiddag is het niet druk. Een strandwandeling naar het nabijgelegen resort met de voetjes in het water is gewoon zalig. Ter hoogte van het resort wordt het drukker. Een zeiltochtje op zee kan geboekt worden.

Dit strand met zeer fijnkorrelig zand, fijner dan bij ons zou in heel korte tijd van mij een strandmens kunnen maken. Genieten van de zon in mijn ligzetel met een boek weg van alle drukte is ook leuk meegenomen.

Tegen de avond raak ik in gesprek met een Duitse camperaar die hier al 30 jaar komt. Met enig weemoed blikt hij terug op tijd de van weleer toen dit gebied nog maagdelijk was. Ze hebben de Grieken aangespoord 'iets' met de mogelijkheden te doen. Dat hebben ze duidelijk gedaan!

Gelukkig is de begroeiing in de duinen nog niet verwoest en kunnen er nog bloempjes gevonden worden. Laat ons hopen dat mens en natuur met elkaar in harmonie kunnen blijven leven.

De snel ondergaande zon aan een wolkeloze hemel is een streling voor het oog. Naar het eind van september wordt het rond 20 u donker. Na het verdwijnen van de dagjesmensen hebben wij vier camperaars de plek voor ons alleen.

Dag 19 - Ma 19 september

Wel of niet gids worden?


De roeisport is blijkbaar populair in Ioannina zeker bij de jeugd. In de late middag trekken ze massaal het water op. Een babbel met één van de trainers leert me dat het vooral een lokaal gebeuren is op clubniveau. De hoop is dat één van de pupillen doorbreekt op nationaal niveau. Aan enthousiasme en sportplezier zal het niet liggen! 

In de loop van de avond stroomt de camping langzaam vol en raak ik in gesprek met de nieuw aangekomenen. Prompt word ik om suggesties gevraagd. Ik weet niet welk aura er rond mij hangt maar het is wel grappig die uitstraling als ervaringsdeskundige. Misschien moet ik het gidsen toch eens serieus overwegen.

Dag 13 - Di 13 september

Je komt al eens een geit tegen

In Distrato word ik de Samarinas-Distratou opgestuurd en brengt me na 33 km bij het skicentrum Vasilitsa op 1775 m. Griekenland is misschien niet het eerste land wat je met skiën associeert maar hier liggen wel degelijk enkele uitdagende hellingen.

De afdaling is duidelijk de betere weg. Ongetwijfeld de toegangsweg naar het skiresort. Er kan al eens meer vaart gemaakt worden. Toch voorzichtig blijven. Na een bocht steekt een kudde geiten de weg over en is het afremmen. Als dan ook nog eens twee mannetjes elkaar in de horens vliegen is het geduldig wachten tot de geitentestosteron is uitgewerkt.

Ontmoeting met 'Ossies'


Zo kom ik bij Guesthouse Arsenis aan.

Mijn nieuwe buren zijn leeftijdsgenoten uit Duitsland. Zij zijn ook wel te vinden voor de grill aanbieding. We trekken samen naar het restaurant waar onze eetlust wordt gewekt door de grill.

Als we gedacht hadden van samen aan één tafel te kunnen zitten, was dit buiten de waard gerekend. Onze suggestie vond hij maar niets en hij was niet zinnens zijn tafelorde voor ons te verstoren. Dit tot ons groot jolijt.

Na de maaltijd is het dan tijd voor de geadverteerde 'Insiders tips'. We worden uitvoerig onderhouden over de familie en Kostas bewierookt in alle talen de kookkunsten van zijn moeder. Op overtuigende wijze wordt ons verteld dat we ons op de beste plek bevinden voor een bezoek aan de Meteora. Je mag natuurlijk niets minder verwachten van het beste restaurant in de wijde omgeving.

Als de ondergaande zon dat alles bekrachtigd met gloedvolle stralen, wie zijn wij dan om dat tegen te spreken? Bij een natje in de gloed van mijn buitenlicht leer ik Sabine en Wolfram beter kennen. Deze 'Ossies' zijn geen Australiërs maar wonen in het oosten van Duitsland het voormalige Oost-Duitsland.

Sabine heeft gewerkt in het Sozialambt, zeer herkenbaar. Wolfram heeft aan de universiteit van Moskou bouwkunde gestudeerd. Als bouwkundig ingenieur heeft hij de laatste jaren (van zijn beroepsloopbaan) als professor aan de universiteit gedoceerd.

In de herfst van hun leven doen ze als ik. Rondreizend genieten en dankbaar zijn voor de kleine dingen op hun pad. We wisselen nog wat ideetjes uit om onze beider tochten aangenamer te maken.

Es hat mir eine Freude bereitet, sie kennenzulernen. Viel Spaß unterwegs und auch mit den Enkelkindern. 

Dag 9 - Vr  9 september

Wandelavontuur in Northern Pindos NP


Een wandeling in het Aoos National Park als onderdeel van het Northern Pindos National Park staat op het programma. Ik slaag erin om tegen 9 u op pad te zijn. Voor mijn doel om één van de pieken te beklimmen is dat in feite te laat. Of hoe dit tijdstip kan uitdraaien op een fantastische dag.

Ik ben nog maar hoop en al een half uur onderweg of ik ontmoet een alleen wandelende man. Mo, afkorting voor Mordicai is Israëli en mag met toestemming van zijn vrouw rondtoeren in Griekenland. De Balkan blijkt voor Israëli's een geliefkoosde vakantiebestemming te zijn. Dat zal vandaag meer dan duidelijk worden. Tijdens het wandelen leg ik uit dat mijn belangstelling voor Israël onder meer is aangewakkerd door de boeken van respectievelijk Leon Uris 'Exodus' en James Mitchener 'De Bron'. We zijn het er over eens dat bij de stichting van de staat Israël in 1948 men had moeten beslissen tot een twee staten oplossing. Een gemiste kans. Politieke keuzes gemaakt op basis van sentimenten in plaats van realistische oplossingen. We zijn het er ook over eens dat mensen, overal ter wereld, uiteindelijk hetzelfde willen. Hoe dat te bereiken, is een andere zaak.

Tijdens al dat gebabbel blijven we gelukkig aandacht houden voor het landschap. Het pad is niet bijzonder zwaar maar gaat gestaag bergopwaarts. Op regelmatige afstanden zijn rusthutten ingericht, meestal in de buurt van een bron met heerlijk helder water. Vooral koud! Bij zo'n rustplaats ontmoeten we nog enkele Israëli's. Het is prettig kennis maken met David en zijn zoon Asscher. Van het andere koppel ben ik helaas de naam vergeten. Vandaag wordt zo wie zo een Israël Dag. Samen met een Grieks koppel zijn we de vreemde eend in de bijt op deze wandeling.

Mo en ik laten de anderen voorgaan en wij volgen met een gezapig tempo dat de hartslag niet te fel de hoogte in jaagt. Voor de tweede keer in de streek wordt mijn aandacht getrokken door het op een edelweiss lijkend bloempje. Bloemen en planten zijn beschermd in het ecopark. Het valt op dat er weinig rommel langs het pad te zien is. Waarschijnlijk omdat dit vooral door buitenlanders belopen wordt?

Het landschap is vrij open. Naarmate we stijgen voelt het steeds meer Alpijns aan. We wandelen hier in het middengebergte in de schaduw van enkele pieken die tot het hooggebergte behoren. De diversiteit van de flora valt in het oog. Veel dieren hebben we niet gezien, ook geen roofvogels. De kleinere zangvogels die in de regio voorkomen, hebben waarschijnlijk de bescherming van de schaduw in het bos gezocht. Wij tweevoeters zijn blij met het verfrissend windje die de hitte draaglijk maakt.

Tegen 13:30u bereiken Mo en ik de Astraka Refuge. Voor mij is dat een stijging van 1007 m over een afstand van ongeveer 7 km. Voor mijn tochtgenoten is dit hun eindbestemming. Zij zullen hier overnachten. Ik ben daar helaas niet op voorzien. Spijtig. Rond de refuge wordt er hoofdzakelijk Hebreeuws gepraat. Twee Israëlische jongens die in Nederland wonen herkennen mijn accent en prompt kunnen we even op het Nederlands overschakelen. Sorry jongens, maar met de beste wil van de wereld kan ik jullie namen niet herinneren.

Mijn overgebleven grijze hersencel neemt de beslissing om dit ook voor mij als het haltepunt te houden. Tegen 14:30 u zetten mijn nieuwe vrienden uit voor de beklimming van de piek. Heen en terug 3 u stappen. Tien jaar geleden zou ik niet eens hebben moeten nadenken en gewoon zijn meegegaan. Van 14:30 u + 3 u heen en weer wordt 17:30 u en dan zou ik nog terug moeten. Het verstand komt met de jaren, zegt men. Met spijt in het hart neem ik afscheid. Wie kon nu op voorhand voorzien dat ik op dit fantastische wandelgezelschap zou stoten. Veel plezier op jullie verdere trekking.
Het wordt nog extra hartverwarmend als Mo me laat weten dat dit voor hem de mooiste dag in Griekenland was.

Wat hebben we vandaag als zwerver geleerd? Wees voorbereid op je weet maar nooit.

Op de terugweg niet getreuzeld ende geaarzeld. Ik kan een mooi tempo aanhouden wat iets gemakkelijker lukt bergafwaarts. Ik heb toch twee uur nodig om tegen 16:30 u de camper te bereiken. Met enig weemoed kijk ik vanaf de parking richting waar ik vandaan kom en mijn nieuwe vrienden heb achtergelaten. Verscholen achter het zadel ligt de refuge.

Tegen 17 u zoek ik mijn privé badplaats op. Samen met mijn lichaam koelt ook mijn verstand af. Mijn stappenteller duidt over de 30.000 stappen aan en eindelijk kan ik vrede nemen met mijn sportieve prestatie. Ik zal ongetwijfeld met veel genoegen terugblikken op deze dag. Eens te meer maakte het gezelschap onderweg het verschil.

Dag 5 - Ma 5 september

Na festijn, babbelen en baksje spelen

Bij mijn terugkeer van een verkennende wandeling tref ik enkele buren aan. De gebruikelijke koppels. Nederlands en Duits. Het voelt toch prettiger aan een beetje gezelschap te hebben.

Ik ben klaar voor een verwennerij. Een feestfestijn Griekse stijl. De hoofdschotel - grilgerechten - diverse vleessoorten. Af en toe ben ik een beetje carnivoor - zoals de 'ouden' zouden zeggen : 'van alles met mate'. Dat met mate mag ruim, zeer ruim begrepen worden. Naarmate de avond voortschrijdt, wordt het steeds drukker. Nog enkele camperaars vinden de weg - opmerkelijk veel Duitsers. Als ook de vaste  stamgasten toestromen - vrij letterlijk - moet onze gastvrouw meer dan een tandje bijsteken. Dat de prijzen zeer scherp gehouden kunnen worden, is mede door het feit dat ze alles zelf en alleen wil doen.
Tijdens het wachten beginnen mijn buren voor en naast een spelletje te spelen. Voor mij zeer herkenbaar - wat we in familiekringen 'baksje' noemen, officieel backgammon. 
De ideale gespreksopener met Suzanne en Reinhold die aan een fietstrektocht met tent bezig zijn. Met deze kranige 50 plussers kan ik herinneringen ophalen, suggesties en tips uitwisselen. Op reis mag het naast ernstige onderwerpen ook over koetjes en kalfjes gaan. Kortom een zeer geslaagde avond. Ich wünsche ihnen eine gute Farht.


Shqipëria 2022

Dag 22 - Di 23 augustus

Schrijvers als ontwikkelaars van de volksaard

Het tweede standbeeld is dat van de schrijver Kostadin Kristoforidhi (1827 - 1895). Hij ijverde vooral om de Albanese taal levendig te houden en zo bij te dragen aan het volkseigen van Albanië.


Hij doet daarmee een beetje denken aan zijn tijdgenoot uit onze contreien : Hendrik Conscience (1812 - 1883). Zouden zij elkaar gekend hebben?

Toen de mamoetstaten in de 19 de eeuw geleidelijk uiteen begonnen te vallen kwam er een duidelijke trend van volksbewustzijn in Europa op gang. Minderheden en inwijkelingen lieten zich niet zomaar meer opzij zetten. Met volkseigen is niets mis zolang dit niet leidt tot doorgedreven nationalisme. 

Imperiums of de droom ernaar laten zich niet zomaar ten grave dragen. Helaas ook een huidige werkelijkheid in Europa.

Dag 18 - Vr 19 augustus

Smeltkroes Europa


Op de camping heb ik er een Duitse buur bijgekregen. In de avond vind ik in Matthias een onderhoudende gesprekspartner. Bij pot en pint passeren een hele resem onderwerpen de revue. Zijn klare kijk op veel zaken komt ongetwijfeld vanwege zijn achtergrond als journalist. Mijn kijk op de wereld rondom mij wordt er alleen maar breder door. (extract 18 augustus)

Jonge mensen liggen niet wakker van het heldhaftige verleden en zijn meer bezig met hun eigen soms uitzichtloze situatie. Velen verlaten het land om ergens anders een bestaan op te bouwen. Ze kijken vooral naar het westen. Tijdens mijn contacten met de lokale bewoners heb ik geen enkele keer kunnen vaststellen dat er een gang is naar de 'goeie ouwe tijd'. Integendeel. Werkmigratie naar het 'oosten' ben ik niet tegengekomen. Er zal meer nodig zijn dan stichtende heroïek om hen te bezielen hun talenten te gebruiken voor de opbouw van het land. Inspirerend leiderschap wordt gemist.


Terug op de camping hebben we naast een Duits, Nederlands, Frans en Italiaans echtpaar een motorrijdende Brit bijgekregen. Matthias en hij zitten reeds lekker te keuvelen. Ik vervoeg hun gezelschap en leer Tom kennen, een financieel expert uit de City. Daardoor krijgt ons gefilosofeer een bredere dimensie. Zo leer ik de ins en outs van krypotomunten beter begrijpen en onthou vooral dat ik daar beter niet in investeer (moest ik al geld over hebben om dat te doen).

Zo ronden we weer een zeer interessante avond af. Het rondtrekken in de smeltkroes Europa, opent voor mij veel nieuwe deuren met ongekende interieurs. De connectiviteit onder de jongere generaties via diverse elektronische hulpmiddelen maakt er de wereld steeds kleiner op. Mijn hoofd raakt een beetje vol en ik kijk uit naar een paar 'normale' avonden.

Dag 13 - Zo 14 augustus

Albanese jeugdverzuchtigen


In de avond zit ik nog even met enkele lokale jongeren. Met Okol en zijn vriend Rafael die in Frankrijk werkt kan ik Frans spreken. Met Julian moet het in het Engels. Voor jonge mensen is er weinig toekomst in Albanië. Julian droomt ervan naar de USA te kunnen uitwijken om daar een leven op te bouwen. Inspirerend leiderschap met toekomstvisie voor iedereen wordt gemist. Dit zeer lang uiterst gesloten land zal zijn tijd nodig hebben om de transitie naar volwaardige democratie te maken. De drang vooruit bij de jeugd kan ik begrijpen. Ik voel me ambassadeur van de Europese zaak. Als toerist moeten we onze inpakt op de lokale bevolking niet onderschatten. Er wordt naar ons en onze verworvenheden gekeken en velen zijn zich bewust dat de 'get-rich-quick schemes', alhoewel lucratief, geen lange termijn perspectief bieden. Ook onder de passagiers op de boot waren er velen die in het buitenland leven en werken. De familiebanden met het 'thuisland' blijven sterk. Ik begrijp volkomen dat ze dit schitterende land niet kunnen en willen loslaten.

Dag 10 - Do 11 augustus

Internationale kruisbestuiving


Terwijl ik mijn boterhammen afscherm tegen niet aflatende kippen krijg ik nieuwe Zwitserse buren. De zeer extraverte Nick wordt in balans gehouden door zijn vrouw Ainee die van Filipijnse afkomst is. Tijdens de verdere kennismaking komt een jong echtpaar met een overjaarse Albanese camper de camping opgereden. Plots hoor ik echt onvervalst West-Vlaams. Ik draai me naar Nick om en zeg : dat zijn Belgen. Op zijn vraag : kun je dat aan het uiterlijk zien, laat ik hem even in het ongewisse.

Na enkele moeizame eerste zinnen, doet het geweldig deugd nog eens de eigen 'moedertaal' te kunnen spreken.

En hoe klein kan de wereld plots zijn. Julie, de helft van het koppel Arne en Julie, blijkt een bijna ex-collega te zijn. Bijna, ze is in dienst getreden terwijl ik al op pensioen was. Van hoe gaat het met zo en zo, over de inkanteling tussen OCMW en stad Oostende is het maar een kleine stap naar informeren naar nieuwe projecten die ondertussen opgestart zijn. Arne doet 'iets' rond computerprogrammatie voor bedrijven. Het meeste is boven mijn pet. In Nick die een eigen software bedrijf heeft, vindt hij een herkenbaarder klankbord.

Bij pot en pint zijn we het roerend eens dat camperaars toch wel een soort apart zijn. De constante kruisbestuiving van gedachten en meningen opgedaan tijdens wisselende contacten ervaar ik als zeer verrijkend.

Dag 6 - Zo 7 augustus

Blogverhalen als bedstory's (verslag 6 augustus)


Mijn Nederlandse tochtgenoten vertrekken vandaag. Opzij zie ik Dico zitten, volledig verdiept in het verhaal. Voor het slapengaan hebben ze nog een andere post gelezen. Bij het opstarten van de blog heb ik niet kunnen vermoeden dat de 'verhalen' als bedstory voor kinderen gebruikt zouden worden. Daar zal ik zeker rekening mee houden. De volgende generatie(s) warm maken voor het buitenleven.

Van Ruud, Bert en Otto durf ik geen afscheid meer nemen. Wie weet tot waar ergens onderweg...

Dag 1 - Di 2 augustus

Werkbalans hoger opgeleiden


Bij de goed werkende wifi-verbinding kan ik mijn blog bijwerken. Terwijl ik aan het schrijven ben herken ik de wagen van Ruud, Bert en Otto. Ik ben zeer benieuwd naar hun ervaringen. Bij pot en pint wordt de kennismaking uitgediept. Het doet me plezier te merken dat ook bij de hoger opgeleiden niet alles rond carrière draait. Een gezonde balans behouden tussen werk en vrije tijd maakt het mogelijk het langer vol te houden. Vertederend hoe ze met kleine Otto omgaan.



Durmitor National Park 2022

Dag 70 ma 11 juli – dag 88 vr 29 juli


Beste lezers, als je op zoek bent naar een plaats waar alles wat je verwacht samenvalt, kan ik Durmitor National Park in Montenegro warm aanbevelen.

Een aaneenschakeling van diepmenselijk contact over alle leeftijden heen. Genieten in een bij wijlen woeste en ongerepte natuur. Kortom een juweeltje.

Noot : voor details verwijs ik naar de post

Balkan 2022

Dag 90 - Zo 31 juli

De uitdaging aangaan – sprong durven wagen


Ik denk dat bij de meeste vraagstellers de vertrouwde zekerheid geruststellender aanvoelt dan de lokroep van die vreemde onbekende vrijheid.
Bij mij is die roep oorverdovend, de aantrekkingskracht van het onbekende onweerstaanbaar. Maar wat een beloning krijg je ervoor terug! De wisselende schoonheid van de natuur ondergaan. De intense beleving bij fysieke uitdagingen en inspanningen. Het belangrijkste van alles, de kennismaking met andere culturen en leefstijlen. De ontmoeting met een grote diversiteit aan mensen elk met hun verhaal, achtergrond, verwachtingen en dromen. Ik weet welk leven ik verkies. Mijn hoop en wens is dat mijn verhalen, beschrijvingen en ervaringen een bron van inspiratie zijn voor jullie beste lezers.


Ik ben nu een jaar onderweg. Om deze reflectie af te sluiten denk ik aan een Somalisch spreekwoord : "Hij die niet over de wereld heeft gereisd, heeft geen ogen". Dat is evenzo waar voor alle genders.

Dag 69 - Za 09 juli

Zorg voor anderen – meeste mensen deugen


Bij een biertje gaan we de filosofische toer op en voert het gesprek ons verder dan oppervlakkig gebabbel over koetjes en kalfjes. Ik ervaar het als een verrijking mijn ervaringen en gedachten te kunnen toetsen met gelijkgestemde zielen uit de zorgsector. Bedankt Annie en Gerard om als oprecht klankbord te dienen. Ik heb vandaag als een superdag ervaren die ik met veel liefde zal koesteren. Om met een lichtere toon te eindigen geven ze me enkele tips om mijn verblijf in Albanië sportief en onvergetelijk te maken. De aantekeningen op de kaart zullen zeker een hulp zijn maar dat is pas voor volgende maand.

Dag 58- Wo 29 juni 2022

Sabatical twintigers


Terug op de camping word ik begroet door mijn nieuwe trekkersvrienden Gwenn en Martijn uit Nederland. Bij een natje en een droogje raken we aan de babbel. Ze hebben een sabbatical ingelast om 'wat' van de wereld te zien. Met vliegtuig, boot en trein maar vooral met de fiets zijn ze op weg naar Kathmandu, aangetrokken door de Annapurna. Aansluitend vliegen ze naar Nieuw Zeeland om daar nog wat rond te fietsen. Ik word weemoedig nostalgisch bij al dat fraais. Ware het niet van ...

Dag 53- Vr 24 juni 2022

Etnische gevoeligheden


Op meerdere plaatsen worden bezoekers er attent op gemaakt dat Dubrovnik het slachtoffer is geweest van zinloos geweld in 1991 vanwege de Servisch-Montenegrijnse legers. Ik vrees dat die etnische animositeit nog steeds onderhuids aanwezig is. Als je als Belg in gesprek geraakt merk je soms op dat ze de Vlaams-Waalse tegenstelling transponeren naar hun situatie. Als je probeert duidelijk te maken dat dit voornamelijk een politieke discussie is en dat het voor ons ondenkbaar is dat we de wapens tegen elkaar zouden opnemen, wordt er een beetje meewarig gedaan. Als we maar voldoende geprovoceerd worden... daarbij vermanend met het vingertje zwaaiend.

Vr 10 juni 2022

Zwerven als levenstijl


Tijdens de grillmaaltijd leren we elkaar beter kennen. Als veiligheidsambtenaar en preventieadviseur is Freddie in een gunstige prepensioen regeling kunnen instappen. In plaats van nog een zelfstandige carrière uit te bouwen, hebben zij onder impuls van Marie een camper gekocht om Europa te doorkruisen. 25 jaar later en na 350.000 km met hun eerste camper, zijn ze nu aan het uitbollen. Op hun leeftijd is de schwung om nog veel rond te trekken iets afgenomen. Ze komen nu al enkele jaren getrouw naar hun nieuwe vaste stek. In korte etappes komen ze naar hier, blijven het grootste deel van het jaar en keren in even korte etappes weer huiswaarts. Met hun vergeleken ben ik nog een beginnend piepkuiken in camperland. Ze hebben alle hoeken van Europa gezien soms in moeilijke omstandigheden en vooral in gunstige tijd. Persoonlijke tegenvallers overwonnen, vrienden en familie zien wegvallen maar een positieve kijk op het leven blijven behouden. Een gezond gevoel voor humor, een redelijke gezondheid af en toe wat surfen. Dat alles in een rustige omgeving bij overwegend schitterend weer. Meer moet dat voor hen niet (meer) zijn. We hebben enkele raakvlakken : kleine tegenslagen en ongemakken houden ons niet tegen - in de meeste gevallen kun je jezelf daar tegen verzekeren. We trekken ons niets aan van wat anderen denken en vinden van onze levensstijl. En o ja, we houden alle drie van lezen.

Ons geanimeerd gebabbel wordt met toenemende belangstelling gade geslagen. De meeste habitués ontdekken een 'nieuwe' Marie en Freddy die zich aangenaam onderhouden met de vreemde vogel uit België in iets wat als half koeterwaals moet klinken. Steels bemerk ik dat ze zich daar schitterend mee amuseren. Zoals het Vlamingen past, sluiten we de tent.


Dag 9 – Wo 11 mei 2022

Het uiteenvallen van Joegoslavië


In de avond raak ik in gesprek met twee jonge Slovenen. Met Engels en de vertaaltools komen we er wel uit. Ze blijken treinbestuurder te zijn en eentje heeft de ambitie om een eigen zaak op te starten. Het schijnt niet eenvoudig te zijn om aan het nodige startkapitaal te raken. De visie is er, met een doordacht businessplan. Hij zal er wel komen. Ik krijg de indruk dat ze het politieke systeem met het uiteenvallen van Joegoslavië na de dood van Tito niet echt geslaagd vinden. Eigen aan jonge mensen staan ze niet te veel stil bij nostalgie en kijken ze naar de toekomst. Vso srečo moj prijatlj.

Noord-Italië – Povlakte 2022

Dag 23 - Zo 1 mei

De rest van het feest van de arbeid wordt in de uitgelaten sfeer op de cp tussen de Italianen doorgebracht. Naast mij is in de tussentijd een Duits echtpaar komen te staan. Het is prettig om weer eens iets meer dan de gebruikelijke beleefdheden uit te wisselen. Ik praat nu eenmaal graag. De frustratie om niet aan de babbelgekte deel te kunnen nemen is groter bij mij dan bij de Italiaanse buren.


Gelukkig kan ik mij totaal verliezen in mijn boek en bij het ondergaan van de zon ben ik blij binnen te kunnen kruipen.

Dag 6 – Do 14 april

De frustraties van een taalbarrière

Mijn overbuur komt me zeggen dat ik niet mag vergeten te eten. Nu, ja, dat is niet zo'n groot probleem voor mij.


De rest van de middag wordt het lekker genieten van de zon.

Het wordt drukker op de CP. Tegen de avond staan we met 5 geïnstalleerd. 4 Italianen en 1 Belg. De taalbarrière ervaar ik toch wel een beetje als een probleem. Geen van de Italianen spreekt iets anders dan een vorm van hun moedertaal. Niet bevorderlijk voor de integratie maar dat is vooral mijn probleem.

De koers als bindmiddel

Zondag 17 april staat in mijn agenda aangestipt. Niet zozeer omdat het Pasen is, mijn buren komen me een prettige feestdag wensen, maar de helleklassieker voor mannen wordt vandaag gereden. Paris-Robaais is één van mijn favoriete koersen. Een droge, stoffige editie. Eentje om duimen en vingers bij af te likken. Links en rechts hoor ik dat mijn buren ook de koers volgen. De ontknoping valt op ongeveer 30 km van de meet. Dylan Van Baarle steekt er met kop en schouders bovenuit en moet een euforisch moment meemaken als hij alleen de wielerbaan opdraait. Proficiat! Dikke chapeau voor Wout van Aert als verdiende tweede. Zijn vriend Mathieu zal zo langzaam aan beginnen balen met deze koers. Eén troost : er komen nog kansen.


Het groepje Italianen rond mij is druk bezig de koers te becommentariëren. Ik weet niet wat hun conclusies zijn maar vang de namen van de protagonisten op. Dit jaar geen Italianen in een rol van betekenis. Hun gekeuvel boet aan intensiteit in en waarschijnlijk gaan ze weer over tot de orde van de dag in een iets Italiaansere setting.

Als voorbereiding op mijn Balkanverkenning herlees ik nog eens het magistrale werk van Geert Mak : In Europa. Een vlot leesbaar relaas over de Europese geschiedenis in de 20 ste eeuw.

Het ene Italiaans is het andere niet

Vandaag - 18 april, wilde ik graag doorrijden. Maar sinds gisterenavond is het steeds drukker geworden op de CP. Op paasmaandag van standplaats wisselen lijkt me geen goed idee.


Tijdens de dag wordt het zelfs nog drukker. Er is een waar familiefeest aan de gang juist voor mijn deur. Op het hele terrein lijkt het wel een ontspannen volksfeest. Ongewild word ik ondergedompeld in een Italiaans taalbad. De mensen voor mijn deur spreken duidelijk en goed gearticuleerd. Zeer geanimeerd en ik kan bepaalde gedeelten redelijk volgen en af en toe een opmerking plaatsen. De hoofdinteresse blijft toch mijn boek.


Rond 18 u is het afgelopen en stroomt de CP langzaam leeg. Ik heb nog één overbuur.

Dag 2 – Zo 10 april 2022

De voordelen van de blog

Bij de afdaling naar de CP kom ik één van de buren tegen. De Duitse mevrouw is met haar jongste zoon een koffie wezen drinken. We geraken aan de babbel en ik moet mijn beste schoolduits – auf, bei, mit, von, nach zu, dir – bovenhalen. De tienerzoon krijgt Frans op school. We raken aan de praat in het Frans. De ogen van de mama stralen van trots haar telg met enthousiasme te horen converseren. Zo kom ik te weten dat ze uit Zwitserland afkomstig zijn en onderweg naar de Côte d'Azur. Als dat nu eens niet toevallig is waar ik juist vandaan kom. Ik kan hen voor veel omrijden behoeden door mijn opgedane ervaring op de E 74. Zij waren van plan om over Sospel naar het zuiden te rijden. Een beetje mondreclame voor mijn blog doet hen enkele suggesties aan de hand. Mede daarvoor is die blog er. Een extra stimulans om vol te houden!


Côte d'Azur – Riviera 2022

Dag 36 – wo 06 april 2022

Zo kan het ook

Tegen 12 u komt de beheerder eens poolshoogte nemen en informeren als ik zin heb om hem te vergezellen om een hapje te gaan eten in een plaatselijk eethuis. Ik heb ook cash vandoen en wil hem wel vergezellen bij een uitgebreidere kennismaking van de streek. Zeer handig in zijn zijn 4x4. Dit grensgebied is een pareltje van ongerepte natuur met gezellige dorpjes die ondanks de 21 ste eeuw toch hun charme en eigenheid hebben weten te behouden. De fietsliefhebber moet hier niet verlegen zijn om aan de nodige hoogtemeters te komen. Sommige stukken zijn best wel steil.

Tegen de tijd dat we in het eethuis aankomen is het afgeladen vol met een ongedwongen sfeer van ons kent ons. Het vrolijke gebabbel is een dooreenhaspelen van Frans en Italiaans waarbij het Italiaans toch de boventoon voert.

Mijn gids is de zoon van een Italiaanse gastarbeider die in de Borinage heeft gewerkt. Een deel van de familie woont nog in het Brusselse. Angelo, zo heet hij, heeft vele jaren zijn vakanties bij 'ons' aan zee doorgebracht – in Bredene nota bene.

Het wordt een gezellige middag die uiteraard wat uitgelopen is.

Dag 20 – Ma 21 maart 2022

Fietsersdilema

We draaien de D 413 op en reeds na enkele honderden meters begint de dolle pret. Aanvankelijk goed berijdbaar. Gaat geleidelijk over naar onverhard om uiteindelijk in feite een wandelpad te worden. Diverse keren wordt Google geraadpleegd en die blijft hardnekkig vasthouden aan het voorgestelde traject. Bij een wandelboom wordt het pas avontuurlijk als we zonder verpinken de GR 51 opgestuurd worden. Even sta ik in beraad om rechtsomkeer te maken. Bergafwaarts op een wandelpad met de fiets aan de hand? Veiliger om door te zetten met het laconieke advies van Google – korste route. Gelukkig heb ik geen filmploeg in mijn zog en kom ik onderweg ook niemand tegen. Mathieu en Tom (Van der Poel en Pidcock) zouden hier dolle pret beleven. Deze zestig plusser zwoegt gestaag naar omhoog met onderwijl genieten van de adembenemende zichten.


Dag 18 – Za 19 maart 2022

Geopolitieke realiteit en sport als balsem

De inspanning van gisteren laat zich gevoelen. Een beetje kalmer aan doen dringt zich vanzelf op. Het begint al goed. Plots merk ik dat ik in alle ernst tegen mijn spiegelbeeld sta te praten. Niet een echt nieuw fenomeen, ik sta bekend om tegen mezelf te praten, schijnt het. Oké. Maar een dialoog aangaan met mijn spiegelbeeld? In twee talen nota bene! Gelukkig ben ik niet zo'n ijdeltuit die lange tijd aan zijn uiterlijk besteed, schijnt het. De monoloog is dus eerder kort, gelukkig.


Maar wat doet een uitbollende zestig plusser dan precies op zo'n kalmaandag? Het nieuws wordt iets ernstiger opgevolgd. De Europese ontwikkelingen worden gevolgd. De situatie in Oekraïne begint echt onrustwekkend te worden. Ik volg een reportage van Rudi Vranckx over de begrafenis van gesneuvelde soldaten. Een oudere man getuigd over de dood van een 21 jarige soldaat. Een Nazi die een chemische uitroeiing van de Russische bevolking in gedachten had? Werkelijk meneer Poetin?

De CP is langzaam volgelopen en ik wil wel kennis maken met mijn nieuwe buren en de actualiteit even met hen aftoetsen.


Mijn buur links blijkt een inwijkeling te zijn uit Ierland. Na wat algemeen gebabbel, kan het niet anders dan op de huidige situatie uitdraaien. Schouderophalend zegt hij dat de verjongingsmedicatie die Dhr. Poetin neemt, blijkbaar nefaste neveneffecten heeft. Zijn letterlijke woorden : 'the man is becoming mad'. Volgens mij is dat een hele troost voor de Oekraïense bevolking en voor de Russen zelf trouwens. Anderen, bij het horen van mijn reisplannen, hebben dan meer directe financiële opmerkingen. De stijgende prijzen van vooral brandstof. Maar de algemene teneur onder leeftijdsgenoten is toch wel : hoe is dit mogelijk in de 21 ste eeuw in uitgerekend Europa. Heeft het vredesdividend ons na het instorten van de Sovjet Unie ons in slaap gewiegd? Het siert de moeders en grootmoeders dat hun gedachten uitgaan naar de gedode jonge mensen, aan beide zijden wel te verstaan, in dit geopolitieke conflict.

Er is nog afleiding. Opvallend dat bijna 80% van de nieuwsgaring sport betreft. Het 'Nieuwe Opium voor het Volk' zeg maar. Sorry meneer Marx maar een beetje opium werkt toch wel een ietsje zinnend verzettend. Met Milano-San-Remo bijvoorbeeld en een Sloveense overwinnaar. Proficiat Mohorić!


Le Verdon 2022

Dag 7 – Vr 04 februari

Jeu de boule – alleen is maar alleen

De Boulodrome Michel Tavernaro. Ik ben al een tijdje bezig als een bejaard echtpaar langswandelt. Ze houden even in en al lachend roept de man : “ha, c'est facile hé sans concurrence”. Hij laat de arm van zijn vrouw los en steekt quasi nonchalant het veld over. Hij vraagt niets en ik ook niet. Met een Fransman weet je maar nooit hoe ernstig zij het spelletje nemen. Nodeloos te vertellen dat ik gewonnen heb zeker? Maar hij had wel een punt. Zonder tegenstand is er niet zoveel aan.

Dag 11 – Di 08 februari

Altijd prettig te kunnen helpen

Gisteren een leuke kennismaking met een traject dat al een tijdje op mijn bucketlist staat. Een wandeling over het Sentier Blanc-Martel langs de GR 4 aan de Verdon. Het volledige traject wandelen zal niet lukken. Mijn dagdoel, zo dicht mogelijk bij de Brèche Imbert geraken.


Nog op de parking ontmoet ik een vader-zoon duo met een spiksplinternieuwe van. De studerende zoon heeft een weekje studieonderbreking en waarom niet een uitgebreide verkenning langs de Verdon … helemaal uit Kuurne (bij Kortrijk). Altijd leuk om even in het West-Vlaams te kunnen keuvelen. En passant kan ik hen helpen met hun gasprobleem. Als camperaar op de hoogte zijn van de werking van de voorzieningen kan veel kopzorgen vermijden. Even de plaats van de afsluitkraan opsporen et voilà, euvel verholpen. Kunnen verwarmen en koken maakt een groot verschil. Succes mannen!

Dag 13 – Do 10 februari

Ludiek natuuractivisme


Niet iedereen is een even groot natuurliefhebber. De kampen zijn verdeeld. Daar waar de l'ours (beer) in de Pyreneeën niet ieders vriend is, is de vos (net als bij ons) niet altijd even graag gezien in de streek. Gelukkig springen dan de verdedigers op de barricade : 'Een vos moet doen, wat een vos moet doen'. Soms ten koste van een schaap. Misschien kunnen de herdershonden beter de kuddes bewaken dan passerende fietsers aan vallen.

Dag 15 – Za 12 februari

Attente buur

Tijdens het rijklaar maken van de wagen raak ik in gesprek met mijn overbuur. Zeer attente buur mag ik wel zeggen. Bij aankomst was hij zo vriendelijk zich niet pal voor mijn deur te plaatsen. Een ongeschreven camperregel stelt dat, als het mogelijk is we de vrije ruimte laten. Merci Cédric!

Dag 21 – Vr 18 februari

Geopolitieke realiteit – Romeinse stijl

Naast mooie zichten op Riez is de wandeling bijzonder informatief. Het gedeelte tot aan de kapel staat volledig in het teken van de olijf. Diverse panelen geven een inzicht in de verbouw, teelt en belang door de eeuwen heen. Waar ik bijvoorbeeld nooit bij stil heb gestaan is de geopolitieke impact op het Romeinse rijk en daarvoor Griekenland. Waar wij de olijf nu zien als aperitief hapje of onderdeel van een salade al of niet in vloeibare vorm, was het voor de Grieken en Romeinen van levensbelang. Daar waar onze hedendaagse maatschappij rond aardolie draait, was het voor hen olijfolie. Niet in de eerste plaats als voeding maar als belangrijkste energiebron. Voor verlichting en ook koken waren ze aangewezen op olijfolie.

Dag 25 – di 22 februari

Intellectueel experiment

Mijn avondwandeling brengt me langs de Verdon tot bij 'le village préhistorique'. Enige bouwsels zijn in een oorspronkelijke staat terug opgebouwd. Ik bedenk om een wetenschappelijk onderzoek uit te voeren in de vorm van een prehistorische beleving. Hoe zou het zijn om hier de nacht door te brengen? Mijn opblaasbaar slaapmatje en donzen slaapzak zijn nu niet echt prehistorisch te noemen. En bij gebrek aan dierenhuiden, blijft het eerder bij een intellectuele oefening dan een belevingservaring.

Dag 28 – Vr 25 februari

De troubadour

Ik ben nog maar net vertrokken of langs de kant van de weg staat een lifter. Waarom niet meenemen? Hij moet naar Digne-les-Bains. Ik kan hem helaas maar 15 km meenemen. Wat blijkt? Ik heb een heuse troubadour aan boord. Een rondtrekkende muzikant is geen relikwie uit de middeleeuwen. Eén van zijn uitrustingsstukken blijkt een accordeon te zijn. Mathieu, neen hij kent 'de' Mathieu niet. Bij Poulidor begint een klein lampje te branden wat flakkerend weer uitgaat als blijkt 'de' Mathieu een Nederlandse kleinzoon is van. Enfin, we hebben het dan maar over Franse kleinkunst. Iets wat blijkbaar vooral leeft in de kleinere gemeenschappen. Ik neem afscheid van Mathieu en vervolg mijn weg. Achteraf gezien kon een kleine 'omweg' een rijke ervaring geweest zijn. Tja, achteraf, als het kalf verdronken is. Als tijdloos zwerver moet ik nog veel leren.

Dag 30 – Zo 27 februari

Wankel evenwicht tussen meeleven en leven

Dit alles is maar bijzaak natuurlijk. Terwijl ik afweeg wat ik wel of niet zal/wil doen vandaag, sterven er tientallen mensen in gewapende conflicten wereldwijd. Eén van die oorlogen komt, met het conflict in Oekraïne, wel zeer dichtbij. Op mijn terugweg vanuit Griekenland is het de bedoeling om de oostflank van Europa te verkennen. Dat wordt afwachten en hopen dat de rede het haalt van de retoriek. Waarom blijft het voor ons mensen zo moeilijk om naast en met elkaar samen te leven? De strijd, helaas soms vrij letterlijk, om het Grote Gelijk is een enorme verspilling van zowel materiële, mentale als intellectuele bronnen. Het Grote Gelijk is volgens mij trouwens een illusie. Maar wie ben ik. Wat ik wel kan doen, is met wederzijds respect en aanvaarding van het anders kunnen en mogen zijn, met de mensen rond mij heen omgaan. Of is dit te naïef?



Le tour de France 2021

Proloog

Iets over mezelf

Was het een deur dichtdoen of eerder een nieuwe openen? Nu we min of meer corona onder controle hebben (in Europa voorlopig), opteer ik toch op een veilige manier voor het laatste. Het is altijd een droom geweest genietend op te gaan in het vrije verkennen van nieuwe en minder nieuwe horizonten. Mij volledig overgeven aan de Wanderlust.

Nooit een huisje en tuintje type geweest. Wat dat betreft geen echte Vlaming, niet geboren met een baksteen in de maag. Integendeel … turend naar de horizon in verwondering wat daarachter schuilgaat. Als peuter reeds gefascineerd door boeken,  sleepte ik blijkbaar een gebonden bundel met me mee, nog voordat ik de ene letter van de andere kon onderscheiden. Eenmaal wel het geval, was het hek werkelijk van de dam. Wellicht met de welhaast mystieke aantrekkingskracht van het geschreven woord is ook de liefde voor geschiedenis erin geslepen. Vanaf dat moment was het slechts een kleine stap naar de wens om de plaatsen te verkennen waar die intrigerende mensen leefden, werkten, droomden en hun ideeën ontwikkelden, ondanks vallen en opstaan en helaas soms ook lijden en strijd.

Ondertussen al heel wat van de wereld gezien. Met een redelijk inzicht in de wandeling door de tijd die we als menselijk ras hebben afgelegd. Hetgeen we gedaan hebben en nagelaten met o.a. de natuurlijke omgeving waarin we leven.


In de herfst van mijn leven is het tijd om te genieten van wat ik heb bereikt. Mogelijk gemaakt door de omgang met mensen die we zijn geworden en de natuur die we hebben ontvangen, geërfd, ontdekt en soms beschadigd, maar proberen te herstellen.

Ter voorbereiding op deze nieuwe levensfase heb ik me zowel mentaal als fysiek goed voorbereid. De huidige omstandigheden vereisen dat we het veilig houden. Fietsen en wandelen zijn zeer veilige activiteiten. Vanwege de coronaproblematiek waren we genoodzaakt onze activiteiten dichter bij huis te houden - zoals te zien in mijn post 'Vlaanderen 2021'. Dankzij de vaccinaties is de deur naar meer vrijheid nu enigszins geopend.


Vandaag kan dag één van een nieuw tijdperk beginnen. Ik laat jullie weten hoe de reis verloopt en misschien, wat ik hoop, inspireert het tot hoe het ook kan … enne tot ergens onderweg?

Laat mij jullie meenemen voor de verdere verkenning van het Bokrijk van de Wereld.



Vlaanderen 2021

Za 10 juli

'Verplichte' bezinning voor politieke- en wereldleiders

Je kunt in de Westhoek niet buiten de kerkhoven waar de doden uit de Grote Oorlog hun laatste rustplaats hebben gekregen.


Eén van de ruim 137 Britse militaire kerkhoven ligt net aan de overkant van de camperparking.
Ik loop even langs enkele van de graven en wordt vooral getroffen door de jeugdige leeftijd van de gesneuvelden. Het valt op dat het vooral slachtoffers uit de lagere rangen zijn. Heel sporadisch kom je eens een officier tegen. De Commonwealth War Graves Commisson staat in voor het onderhoud en de bewaring : lest we forget.

Helaas blijken we hardleers. Zou het geen goed idee zijn om politieke leiders en wereldheersers 'verplicht' langs de oorlogsgraven op bezinning te sturen? Naar analogie van wat we met racisten en holocaustontkenners doen, die in België naar de Dossinkazerne gestuurd worden om te 'bezinnen'.


Zuid-Italië en Sicilië 2020

Dag 32 – di 6 oktober

Overwinteren Engelse stijl

Back on the campersite we got engaged with our English speaking neighbors. Very good humeored and enyoing life. I can connect with their vieuw on life : life must be lived, not talked about.


They remind me of the discription of "The Drifters" by my favorite writer James A. Mitchener. They retired to the Tuscan countryside and reside in wintertime in southern Europe, travelling from place to place. Yvonne Anne Golds and myself share the same passion for writing. She published two books on Amazon Kindle : "The Ghost of the Black Chateau" and "The Olive or the Pearl". I look forward to reading both. We wish them a most colourful continuation of their travelling.

Dag 24 – ma 28 september

Ludieke klantenwerving

Wij dus even een ommetje naar de zeer drukke Via Roma. Gelukkig moeten we maar een klein trapje afdalen om in de gezellig rommelige sfeer van dit korte straatje terecht te komen.

Ondertussen hebben we een hongertje gekregen en we kiezen een gezellig terrasje in dit marktstraatje. Een levendige ober, later ontdekken we dat zijn naam Mohammed is, kan ons overtuigen om plaats te nemen. Hij kent iedereen in de buurt en prijst te zaak en de spijzen vlot in drie talen aan. Bij de diverse passerende groepjes zijn het vooral de vrouwen die zijn aandacht trekken. Ludiek en niet opdringerig probeert hij klanten te lokken. Wij hebben heerlijk gegeten en als digestief krijgt Dora, alleen zij! een limoncello van het huis aangeboden.


Les Menuires 2019

24 december

Wat is er leuk aan skiën?

Hoe beantwoord je de vraag wat er zo leuk is aan skiën? Het begint allemaal met het luisteren naar en genieten van de stilte in een indrukwekkend landschap.
Een spoor trekken op de maagdelijke piste, waarbij het knisperen van de sneeuw als muziek klinkt. Bij het maken van een bocht een wolkje sneeuw doen opstuiven. De adrenaline opstoot bij het carven. Dat alles in een zo elegant mogelijke stijl waarbij jij bepaalt welk traject je aflegt en bij welke snelheid. Voeg daarbij de overweldigende setting bij ideaal weer. Zeg nu zelf : zou je geen true believer worden?

Ik kan behoorlijk skiën, alleen doe ik dat zeer vaak op mijn eentje en dus is het moeilijk mijn stijl en eventuele onvolkomenheden te beoordelen. Wat is dan een beter gezelschap dan omringd te zijn met ervaren leraars? De mooie stijl van Benny, die ook de theorie goed beheerst. De elegante bewegingen als een dans door onze benjamin in de groep, Johen. De gracieuze cadans van Mieke, een streling voor het oog. Het enthousiasme van Jeroen dat zeer aanstekelijk werkt. Het plezier te beleven dat de kleine tips en suggesties wel degelijk het verschil maken. Een mens zou er zowaar lyrisch van worden.

Sardinië 2019

Dag 34 – vr 4 oktober

Pure verwennerij

Na de afwas word ik uitgenodigd door de familie van de opzichter. Hij heeft hen uitgebreid verteld hoe hij mij de vorige avond heeft aangetroffen en ik moet bij hen aansluiten voor wat er als een familiefeestje uitziet. Alle specialiteiten, lekkernijen en ander snoep worden bovengehaald. Ik moet er op staan dat ik geen alcohol kan gebruiken met het oog op de komende rit naar Olbia. Die lokale sterke dranken kunnen nogal koppig zijn. Een klein glaasje plaatselijke witte wijn bij een hapje kan nog wel.

Improvisatie en aanpassen

Het wordt stilaan tijd om de wagen te servicen. Om 16:30 u vertrek ik dan voor het laatste luik op Sardijnse bodem. De 120 km richting Olbia verloopt zonder incidenten. Het is vrijdagavond en vele truckers willen blijkbaar naar huis. Bij het Stazione Maritima kan ik geen passage naar Livorno vinden. Een alternatief naar Civitavecchia (de haven van Rome) wordt me voorgesteld. Als ik geen twee dagen wil wachten zit er niets anders op. Voor een extra € 15,00 en in dezelfde tijd kan ik de overtocht maken. De inscheping begint rond 22:30 u en het vertrek is gepland om 23:30 u.

Dag 33 – do 3 oktober

Barmhartige Samaritaan(se)


Op het laatste stukje naar Cala Gonone wordt het nog pittig klimmen. Het begint zowaar te regenen, Sardijnse stijl. In feite aanhoudend spetteren. Net genoeg om de stenen partijen op het pad gevaarlijk glad te maken. Extra uitkijken dus. Gelukkig houdt het miezeren even snel op als het begonnen is. Ik word voorbijgestoken door een koppel uit Sint-Petersburg. De vrouw heeft compassie met de onder het bloedzittende Belg. De ontsmettingsmiddelen worden bovengehaald en ik word een beetje gefatsoeneerd. спасибо за это. Ze blijken ervaren wandelaars te zijn die zowat overal geweest zijn. Met enige professionele afgunst zie ik hen zeer gezwind uit mijn gezichtsveld verdwijnen.


Dag 24 – zo 29 september

Oude versus nieuwe hulpmiddelen

Een goed begaanbaar pad voert tot de parking aan de voet van de Monte Oro. Tot nu ging alles goed. Op de licht omhooglopende route loop ik te ver. Ook anderen zijn de niet gemarkeerde afslag naar de Monte Oro voorbij gelopen. Ik ontmoet Tom uit Zwitserland die hier tijdens de zomer verblijft. Hij gebruikt dezelfde wandelgids maar dan in een versie van enkele jaren terug. Een sportief jong koppel uit Duitsland, dat samen met ons aan de voet van de Monte Oro staat – de bergbeklimmers route – gebruiken, naast de gids ook de nieuwste elektronische hulpmiddelen. De twee zestigers kunnen niet anders dan toegeven dat de jeugd daardoor het 'juiste' pad gevonden heeft.



Centraal Duitsland – maart 2019


Dag 15 - za 30 maart

Grondlegging westerse diplomatie

De Friedenssaal bevindt zich in het Gotische stadhuis van Münster en is zonder twijfel de belangrijkste historische ruimte in Münster. In deze zaal werd op 15 mei 1648 de Spaans-Nederlandse vrede getekend, bekend als de Vrede van Münster. Dit vredesverdrag maakte een einde aan de Tachtigjarige Oorlog en aan de Dertigjarige oorlog.


Resultaat hiervan, het naleven van hun motto : 'Men hoere (spreek uit heure) beide parte', een belangrijk beginsel voor het bereiken van een compromis, in elke tijd. Een mijlpaal in de ontwikkeling van westerse diplomatie.

Ma 25 maart

Checkpoint Charlie

Een korte wandeling brengt me bij een ander bekend monument. Checkpoint Charlie was in de tijd van het verdeelde Berlijn een controlepost op de grens van de Amerikaanse en de Russische sector, bij een doorgang van de Berlijnse Muur op de Friedrichstraße.


Dit zwaarbewaakte punt bleef jarenlang het ideologisch symbool tussen twee conflicterende wereldbeelden. Gelukkig is de 'koude' toestand nooit ontaard in een 'hete' strijd. Al heeft het bij bepaalde gelegenheden niet veel gescheeld.

Kort na de val van de muur in 1989 werd het checkpoint opgeheven. Dertig jaar na mijn laatste bezoek aan Berlijn is de plaats nog nauwelijks te herkennen. De dodelijke ernst van weleer heeft plaats gemaakt voor een bijna circussfeer. Ik weet niet goed wat de werkelijkheid het best weergeeft.

Na de afbraak van de Muur werd het checkpoint met een stenen silhouet in het asfalt aangegeven (zoals bij de rest van de Muur). Checkpoint Charlie werd effectief gesloopt op 22 juni 1990. In 2000 werd een exacte kopie van het oorspronkelijke wachthuisje geplaatst. Je kunt er nu een foto laten maken met een namaak GI voor € 3.



Bretagne september 2018

Dag 24 - zo 30 september

Verloren Afrikaanse generatie


Een blik op de haven toont ons de nieuwe Europese realiteit. Dubbele omheining met prikkeldraad en camerabewaking. Zelfs de oorlogshaven in het zuiden was toegankelijker. Dat alles om de zogenaamde 'transmigranten' tegen te houden. Een wandeling richting centrum brengt me op het plein voor de haven oog in oog met enkele van die mensen. Vooral jonge twintigers waarbij bij velen de moedeloosheid uit hun ogen straalt. Slachtoffers van de geopolitieke instelling van onder meer de twee grote religieuze groepen in Afrika die de grootste willen zijn, worden of blijven. Een duidelijke gezinsvisie en planning 20 jaar geleden, zou voorkomen kunnen hebben dat we nu met zo'n groot aantal 'ongewensten' te maken hebben. Iedereen heeft recht op het krijgen van kinderen, maar ouders hebben de verantwoordelijkheid om zorg voor ze te dragen. Een uitzichtloze situatie in het 'westen' mag geen vervanging zijn voor een uitzichtloze thuissituatie. Ik vrees dat zelfs een verscherping van de bewaking aan de buitengrenzen van Europa daar voorlopig niet veel aan zal kunnen veranderen. Als we dat nu graag hebben of niet, we zullen een nieuw soort samenlevingsverband moeten uitbouwen zonder op de drastische historische vergissingen terug te grijpen.


Bourgondië maart 2018


Dag 6 - za 17 maart

Het lot van Gallië

In zijn memoires zoals de Bello Gallico, beschrijft Caesar hoe hij door gebruik te maken van de dubbele circumvallatielinie uiteindelijk de bovenhand haalde.

Deze dubbele omwalling moest de belegerden enerzijds opgesloten houden terwijl de buitenste ring ervoor moest zorgen dat de eventuele aanvallers geen verlichting konden bieden. Toen deze hulptroepen van 250.000 man er niet in slaagden de vesting te ontzetten, was het lot van de belegerden bezegeld. In een staaltje van genocide avant-la-lettre, heeft zich een menselijk drama afgespeeld. Om zijn troepen zoveel mogelijk kansen op overleving te geven, besloot Vercingetorix de vrouwen en kinderen de vesting te laten verlaten in de hoop dat deze doorgang zouden krijgen. Helaas... Duizenden stierven de hongerdood in het niemandsland tussen de twee kampen. Uiteindelijk gaf Vercingetorix zich over om het leven van zijn soldaten te sparen. Hij werd gevankelijk naar Rome overgebracht en zes jaar later op last van Caesar in de beruchte Mamertijnse gevangenis gewurgd.

Daardoor was het lot van Gallië om zijn eigenheid te behouden voorgoed van de baan. De romanisering werd ingezet en uiteindelijk assimileerden de Gallische stammen zich met de Romeinen. Hier was geen sprake van aanpassen of terugkeren, maar van aanpassen en overleven of is dit toch een beetje hetzelfde?

Het krachtige verzet van de eigen bevolking tegen een agressor die uiteindelijk het onderspit moest delven maar dit met opgegeven hoofd deed, wordt geïllustreerd in het geïdealiseerd beeld van Vercingetorix. Op de sokkel van dit 7 meter hoge monument staat de volgende inspirerende inscriptie: “La Gaule unie, formant une seule nation, animiée d'un même esprit peut défier l'univers.”

Misschien is dit de reden van het bijna waanzinnige verzet aan de Somme en Verdun tijdens de Wereldoorlog I. Maar dat roept dan weer vragen op over de snelle ineenstorting in Wereldoorlog II en de collaboratie van het Vichy regime. Gelukkig was daar dan Charles de Gaulle om dat natiegevoel weer te doen herleven. Geschiedenis blijft iets intrigerends.

Dag 3 - wo 14 maart

Een voorloper van Facebook en Twitter (X)

Daar wil ik vooral het Fosse Dionne bezichtigen. Dat cirkelvormige bassin wordt gevormd door een bron waarvan het water in het midden uitkomt. Het overtollige water wordt via een kanaal in de Armaçon geloosd. Het mooie blauwgroene water is zeer koud. Nu het nog regentijd is, valt ook de sterke stroming op.


Het bassin wordt omgeven door een halfronde wasplaats uit de 18 de eeuw. Deze diende ook als ontmoetingsplaats en kan beschouwd worden als een voorloper van Facebook. Ongetwijfeld zullen de pittige nieuwtjes van de plaatselijke bevolking hier vlotjes over de tong zijn gegaan.

Portugal 2017

Dag 18 – ma 18 september

De macht van moderne media


Na een babbeltje met enkele studenten vind ik de weg naar de bibliotheek. Het was er zeer stil. We konden zien dat ook de Portugese studenten een beetje digitaal verslaafd zijn. Niet iedereen is even 'ernstig' in het 'juiste' studiemateriaal geïnteresseerd. Ik heb er mijn twijfels over als deze constante, zelfopgelegde, blootstelling aan door algoritmes gestuurde informatie of afleiding wel zo'n goed idee is. Tijdens het studeren je ogen naar het plafond richten, kan je op idyllische gedachten brengen wat dan weer de internationalisatie van deze plaats ten goede komt denken wij dan maar. Ah, het is van alle tijden. Denken we maar aan de dromende monnik die in de kantlijn van een manuscript enkele dichtregels neerpende en zo het oudst bekende Nederlands schrijfsel aan de volgende generaties doorgaf.

Do 14 september

Koning voetbal als bruggenbouwer


Op de camping municipal worden we enthousiast ontvangen door een jonge voetballiefhebber die zowaar ons hele nationale team kent. Op zijn vraag of we enkele spelers van Portugal kennen en hem dan plagend laten weten dat we wel eens van CR7 hebben gehoord, kijkt hij zeer beteuterd en verklaart dan met stelligheid dat Portugal gaat winnen.

Wo 13 september

Reizen in gezelschap



Uiteindelijk is het bewonderen van de Torre de Belem van de buitenkant even spectaculair, zeker bij valavond. Voor hen die niet van drukte houden is dit misschien wel voldoende.

Lizzie en Les zijn de andere richting uitgegaan en hebben een even aangename avond beleefd flanerend langs de kade.

Het gezelschap van reisgenoten heeft haar meerwaarde. Je moet elkaar wel de ruimte laten om elk z'n 'ding' te doen. Het leven in een kleine ruimte heeft z'n uitdagingen. Elkaar goed kennen, goede afspraken maken en elkaars eigenheid aanvaarden zijn een must. Het belangrijkste gemis voor mij is de omgang met andere camperaars.


Marokko 2016

Dag 31 - Zondag 12 juni

Allochtonen en autochtonen

Dan maar een leuke babbel met een sportieveling die de complete fit-o-meter aan het afwerken is. Duidelijk een geëngageerd iemand die niet van plan is zijn heil te zoeken in Europa. Ik krijg te horen dat de omgekeerde trend aan de gang is. Gastarbeiders uit Spanje die hier in de bouw zouden komen werken.


De populariteit van de camping is mee te danken aan mensen zoals Carl. Een overblijfsel uit het Woodstock-tijdperk die de kunst van het leven helemaal begrepen heeft. Zijn zaak in Zwitserland van de hand gedaan, een optrekje in Spanje ingericht en de rest van het jaar rondtrekken in Marokko - waarschijnlijk kent hij wel het 'juiste' gedeelte van het Rif.

Dag 16 - Zaterdag 28 mei

Marokkaanse gastvrijheid

Ik word per taxi afgehaald voor het diner bij huize Marzak waar een deel van de familie op een bruiloft blijkt te zijn. De 78-jarige papa is thuisgebleven om op de (klein)kinderen te passen. Uitgebreid in stijl ontvangen. Spijtig dat vader Marzak maar enkele woorden Frans spreekt en ik helaas maar enkele woorden Arabisch. Maar de inspanningen worden wederzijds gewaardeerd. Per petit taxi naar de camping teruggebracht.
Het brood breken bij een Berberfamilie thuis, maakt dat je voor het leven deel uitmaakt van die familie en dat er voortaan de voornaam wordt gebruikt.


Van gastvrijheid gesproken !

Noorwegen 2015

Dag 30 - Za 13 juni

Jeugdsentiment


Wat nostalgische gevoelens voor mij in Oslo waren, is jeugdsentiment voor Rob op de Grimeton site bij Varberg**.

De radiozendinstallatie te Grimeton** is opgenomen in de UNESCO World Property Heritage lijst.

We krijgen een uitgebreide rondleiding en Rob kan meteen een afspraak maken voor de volgende dag (zondag) voor een treffen met de radiozendamateurs. Er blijken niet zoveel meer van deze installaties aanwezig te zijn op het vasteland van Europa.

Alles wordt binnenin in gereedheid gebracht voor een liveconcert. Wij zijn ook uitgenodigd. Een optreden van een modernistische groep die met speciale geluids- en lichttechnieken werkt.

Voor de liefhebbers zijn er ook cd's. Midarcondo is een groep die we na even wennen wel kunnen smaken.

Dag 28 - Do 11 juni

Ode aan de grootouders


Voor diegenen die geen volledige rondtrip kunnen maken, is een bezoek aan het Volksmuseet*** een aanrader.
Hier en daar geven studenten, in kleurrijke traditionele klederdracht, enige toelichting. Welke beroepen op welke wijze werden uitgeoefend, dikwijls nog door hun grootouders. Van één van de jongens heb ik bijvoorbeeld het grote verschil in de traditionele houtbouw geleerd. Sacrale gebouwen - zeg maar de kerken, werden vooral verticaal gebouwd  - vandaar de naam STAAFkerk. Terwijl de meer seculiere gebouwen eerder horizontaal worden opgetrokken - 't is maar dat je het weet. Het was me tot op dat ogenblik nog niet echt opgevallen.

Dag 24 - Zo 7 juni

Allemansretten op z'n best


We verlaten de hoofdweg naar Oslo en rijden via Gol naar het pittoreske Numedal**. We volgen de rivier de Lågen en vinden de ideale camperplaats om ons onder te dompelen in het trekkersgevoel.

Een idyllische plaats om te bbq-en met goede weersomstandigheden. Wij zijn in elk geval in de juiste stemming voor een feestje. De Noorse zalm heeft gesmaakt. Gelukkig vonden we nog een fles witte wijn die daar bij paste. Gewoon perfect.

Deze ideale plaats in de buurt van Nore** is een pareltje dat we koesteren. Het is een beetje lager gelegen dan de weg en het is er gemakkelijker komen dan wegraken. Elsie en Rob kunnen er alles over vertellen. Met toch een beetje spijt in het hart verlaten we deze prachtige stilteplek waar we gemakkelijk enkele dagen hadden kunnen genieten.



Dag 6 - Di 19 mei

Samensmelting

Nog 150 km naar Preikestolen** waar we uitkijken naar de samensmelting met het echtpaar Elsy en Rob. Na het uitwisselen van ervaringen zijn we klaar voor het bezoek aan Preikestolen.


Wij hadden het geluk schitterend weer te hebben en wat een schouwspel! Terug op de parking ontmoeten we twee koppels met kleine kinderen die aan het einde van hun rondreis zijn. Met de camper en letterlijk alles van huis meegebracht. Zij hadden verhalen over sneeuw en kou, iets wat ons nog te wachten staat.

Dag 15 - Vr 29 mei

The loveboat


We verplaatsen ons naar het aanbevolen Aurland voor onze overnachting. Ik beleef daar nog een unieke ervaring. Spontaan uitgenodigd op de Fjord Vision voor een avondcruise. In de volksmond spottend de loveboat genoemd. Alhoewel - het had er wel iets van weg. Een nieuwe ervaring voor mij : een biertje betalen met creditkaart, om maar iets te zeggen over de prijs. Ik word uitgenodigd op de brug en leer navigeren in het fjord. De schipper weet enkele vergane drakars aan te wijzen. De Noormannen waren geduchte zeelui, maar we hebben het raden naar verloren schepen en bemanningen. De jonge bootsman - zeer ernstig voor zijn leeftijd - vertelt mij één en ander over het leven in Noorwegen. Hij is duidelijk blij zijn 'Engels' te kunnen oefenen. De tijdens de dag niet geziene zeehondjes steken nu wel spontaan de kop op. Ergens in de nacht word ik keurig terug aan land gebracht.


USA 2010

Dag 1 - Zaterdag 11 september 2010

Een nieuwe realiteit


Een rustige vlucht brengt ons naar onze tussenstop, de Internationale luchthaven van Philadelphia. In deze bakermat van 'Broederlijke Genegenheid' worden we vriendelijk, doch ferm ontvangen. Op het bijna paranoïde af worden we hier geconfronteerd met de nieuwe werkelijkheid. We moeten net niet halfnaakt door diverse scanners. Bij de paspoortcontrole worden vingerafdrukken en irisscans gecontroleerd. Onze paspoorten worden met het vergrootglas bestudeerd. Ik sta hier juist achter de Belgische NBA basketspeler Didier Mbenga. Zwierig nonchalant met zijn Louis Vuittontassen in de weer, wacht ook hij zijn beurt af. Een foto maken met deze Belgische sportberoemdheid is uit den boze. In deze uiterst gevoelige sfeer nemen we liever het zekere voor het onzekere. Dan blijkt er iets niet in orde met zijn paspoort en moet hij even aan de kant. Een verantwoordelijke van de club komt hem dan uiteindelijk ophalen. Of dat was alles reeds zo geregeld. Enfin, ook wij mogen binnen.

Reis- en bezoekschema Schotland 2005

Dag 6

Nachtelijke verkenning


(**) We komen in de middag aan bij Loch Ness en kunnen parkeren bij Urquhart Castle. Samen met ons meert een zeilschip uit Scandinavië aan. Bram en ik willen wel eens zien als we het monster van Loch Ness kunnen oproepen. De twee kinderen aan boord van het zeilschip zien met verbazing het ritueel aan en denken er het hunne van. 's Avonds - 's nachts in het pikkedonker 'dringen' we Urquhart Castle 'binnen' voor een nachtelijke verkenning. Tot groot jolijt van de kleintjes. 

(**) Idem. Herinnering door Bram, bijgewerkt door Daniël

Dag 2

Een ludieke kijk op onafhankelijkheid



(*) We ontmoeten twee Schotten die aan het standbeeld van William Wallace de beslissing namen om met een bom de grens met Engeland op te blazen en zo af te drijven richting Rusland.

Dit om terug een onafhankelijk land te worden en van de Britten af te zijn. Ondertussen werd er geen Schotse whisky, maar Russische wodka gedronken...

Echte patriotten dus...

(*) Dit is geen rechtstreeks citaat maar een herinnering door Bram aangeleverd


Reacties