Maastricht - Voeren - mei 2018

Naar Maastricht en Voeren 



Do 10/05 - Oostende - Maastricht

Vertrokken om 09:30 u en na 245 km naar het oosten via de E 40 en de E 25 om 12:30 u aangekomen. Ik ben met de camper. Lizzie en Les zijn met de auto wat de verplaatsingen om de streek te verkennen een stuk gemakkelijker maakt .
Het is een hoogtijperiode en dit is te merken aan de bezetting van de camperplaatsen. Oorspronkelijk wilden we een plaatsje in Voeren, maar daar bleek niets beschikbaar. De plaats aan de Marina in Maastricht was helaas ook volzet en dus moesten we uitwijken naar Camperplaats Maastricht Landgraaf.
 Deze ruime – 100 plaatsen – van alle faciliteiten voorziene camperparking, ligt aan de Maas met een prachtig zicht op de uiterwaarden en op ongeveer 3 km van het centrum. Met de heraanleg van de ring rond Maastricht, zeer toegankelijk. Gps N 50.87490; O 05.68026. Prijs € 15,00/dag. Op de piekmomenten (toen wij er waren was de plaats volzet) was een beetje geduld voor de verbinding met de gratis wifi wel nodig. Zeer nette plaats met brede rijpaden van grind en camperplaatsen van 5x10 meter. Iedere plaats is voorzien van een strook gras om te kunnen zitten. Voldoende electra aansluitpunten en een zeer nette serviceplaats. Het terrein is omheind en heeft camerabewaking. Sfeer en gezelligheid zal beter zijn buiten de piekdagen. 
Uitermate geschikt voor fietsers en als uitvalbasis voor een verkenning van de streek. Wie enkel op openbaar vervoer aangewezen is, moet veel geduld hebben en of juist plannen.

Na het installeren en een beetje bijpraten, maken we een eerste verkenningstocht langs de Maas. Hier is België nooit veraf. De stilte en rust zijn heerlijk.

Vr 11/05 - Bezoek Maastricht

Het is marktdag in Maastricht en dat hebben we geweten. Het begint, zoals in alle grotere steden, met het kwijtraken van de auto op een redelijke wandelafstand. Van fotootjes maken op het Vrijthof komt dus niets in huis. Van het rustig bekijken van geveltjes kan er ook al geen sprake zijn. Dan ons maar onderdompelen in de gezellige drukte van de markt.
De stadswandeling langs de bekende bezienswaardigheden kan duidelijker aangegeven worden. Misschien eens te rade gaan bij de Franse vrienden, nu hun veroveringsdrang toch weggeëbd is.

 Onderweg naar de wallen passeren we de als een vesting uitziende Onze Lieve Vrouw kerk. Het is een beetje zoeken naar de Helpoort*. Deze oudste stadspoort van Nederland stamt uit 1229 toen Maastricht stadsrechten kreeg en zich als zodanig moest beschermen. Een gedeelte van de wallen rond de poort is bewaard gebleven. In het poortgebouw zijn exposities onder-gebracht over de geschiedenis van Maastricht als vestingstad.
 In wat nu het midden van het centrum is, vinden we de Bisschopsmolen*. Om deze te vinden moesten we enkele onze neus volgen. Er wordt nog steeds op ambachtelijke wijze meel vervaardigd en brood gebakken. Deze romantische watermolen is het ideale decor voor het nemen van kiekjes.
 Terug richting binnenstad bewonderen we nog even de Protestantse Sint-Jans kerk met zijn rode toren die 'broederlijk' naast de Katholieke Sint-Servaas-baseliek ligt. Deze van oorsprong romaanse kerk is de oudste nog bestaande kerk in Nederland waarvan reeds in de tijd van de Merovingers een begin met de bouw werd gemaakt.

Een bezoek aan de boekhandel van de Do-minicanen* is een echte aanrader. Alleen al van-wege het interieur zeer de moeite. Een prachtig voor-beeld van een hedendaagse gebruik van een kerk.

Even op en af de Wilhelminabrug flaneren mag op deze citytrip zeker niet ontbreken.

Zo'n dagje rondtjoolen blijft natuurlijk niet in de koude kleren zitten.  Na een paar uur lieten mijn voeten het af weten en besloot ik de 3 km naar de camperplaats terug te lopen daar er geen bus te bespeuren was. 
Onderweg een blik op de woonboten, afgemeerd langs de Zuid-Willemsvaart.  Enkele van die boten zijn heuse woningen.

Ook hier is het mogelijk rustige wandelingen of fietstochtjes te maken.
 Het is aspergeseizoen.
Dus hadden we het idee om zelf ons gastronomisch menu samen te stellen en voor te bereiden. Onze hobbykok was volledig in zijn sas en het resultaat mocht er zijn! En of de verse asperges met verse zalm en dito saus heeft gesmaakt.


Zat 12/05 - Voeren Altenbroekwandeling

Naast het bezoek aan vestigingsstad Maastricht wilden wij vooral wandelen in de Voerstreek. Daar we de beschikking hebben over een auto kunnen we 
de ongeveer 20 km over de A 2 gemakkelijk overbruggen.  Eventueel kan dit ook langs de Maas via Eijsden met de fiets. 
Wij hebben enkele stukken van de GR 128 gelopen. Vandaag de Altenbroekwandeling** van ongeveer 10 km. Deze voert je door het grensoverschrijdend natuurgebied Altenbroek met start in ’s-Gravenvoeren en over het Nederlandse Noorbeek. We hadden op voorhand de knooppunten opgeschreven en die brachten ons feilloos terug op de startlocatie.
Een wandeling met prachtige zichten. De route is heuvelachtig, maar de klimmetjes in dit westelijk deel van de Voerstreek zijn nog niet zo hoog en liggen binnen het bereik van iedere gemiddelde wandelaar.  Ondanks het drukke week-end hebben we toch kunnen genieten van de stilte en de rust.

Een rondrit in de streek geeft je een Westhoekgevoel maar dan in een geheuvelde versie. 

Geïsoleerd landbouwgebied met behoud van de eigen-heid en het ontbreken van massatoerisme.

De afwisseling maakt het stappen aangenaam en de zachte glooiingen vormen geen bijzondere uitdaging. Enkele van de zogenaamde bezienswaardigheden in de streek zijn zeer overroepen. Hier en daar kan een glimp van een kasteel worden opgevangen. Wat onderweg zeer opvalt, is het aantal fietsende koppels. Geen pelotons wielertoeristen, maar echte landschapsgenieters. Het licht heuvelachtig parcours heeft hier en daar wel een pittige beklimming, dito afdaling voor hen in petto.

Op een terrasje mocht het genieten van het Voerens drupke zeker niet ontbreken. Dit sleedoorndrankje heb je in twee uitvoeringen – als jenever en likeur. Ik ben voor de jeneverversie gegaan.





Zon 13/05 - Maastricht Underground


De aangekondigde regen en slecht weer, viel uiteindelijk best mee. Het geschikte moment om Maastricht Underground** te verkennen. Het dubbelticket van € 10,40 geeft toegang tot een geleid bezoek aan Fort Sint Pieter en aansluitend een rondleiding in de zogenoemde 'Mergelgrotten' die in feite een uitgestrekte grensoverschrijdende kalksteengroeve zijn. Een fractie daarvan is voor het publiek toegankelijk.
 Fort Sint Pieter*. Bij een informatie-bord neemt de enthousiaste gids je mee op een rit in de tijd. Van 50 v Cr toen de Romeinen hun eerste castrum bouwden, tot het beleg van 1673. Het overspannen van 17 eeuwen geschiedenis in 1'49'', schitterend gedaan! Dit fort werd tussen 1701-02 gebouwd op de heuvel die door de Franse koning Louis XIV werd gebruikt bij de verovering van Maastricht in 1673. Tijdens deze bestorming verloor de kapitein van de musketiers, de legendarische d'Artagnan, op 62 jarige leeftijd het leven met een schot door de keel. Daarop werd het groot geschut ingezet en de Tongerse poort aan flarden geschoten waarop de stad zich binnen de week overgaf.
Om een herhaling te voorkomen werd Fort Sint Pieter gebouwd. Strategisch goed gelegen om zo de zuidelijke toegang tot de stad te verdedigen. Het is een eenvoudig fort, vooral door vrouwen uitgegraven waarna de mannen de functionele ruimten metselden. Bijzonder goed ver-dedigbaar waarbij enorme verliezen aan eventuele aan-vallers konden worden toegebracht. Maar ja, de mens is al altijd vindingrijk geweest als het op oorlogsvoering aankomt.
Dit bezoek duurt normaal een uur maar door de interesse van de bezoekers en de vertelkunst van de gids is dit een beetje uitgelopen. We hebben nog net de tijd om iets kleins te eten voor we ons verzamelen voor het tweede luik van dit ondergronds bezoek.

Er is grote belangstelling, misschien ook vanwege het mindere weer? We worden opgedeeld in vier groepjes van ongeveer 20 en hebben het geluk weer een enthousiaste gids – Bas dit keer, te hebben.
In de groeve(n)* is geen verlichting aangebracht. 3 lantaarns, door vrijwilligers – voor, midden en achter – gedragen, zorgen voor een bijzondere sfeer.
Enkele groten der aarde zijn ons voorgegaan. Er wordt beweerd dat Napoleon hier ooit op bezoek is geweest.

 Een belangrijke reden waarom deze site 'grotten' wordt genoemd, komt door de omstandigheden tijdens de diverse oorlogen. De groeven die vooral toe-gankelijk waren voor de 'kenners' boden een geschikte schuilplaats in tijden van crisis. De sporen van een langdurig verblijf zijn aanwezig. Kookplaatsen, watervoorziening en zelf voedselbereiding waren voorhanden.
 Ook diverse uitingen  van kunst zijn te bewonderen. Niet de primitieve voorhistorische soort die we normaal onder dergelijke omstandigheden tegen komen, maar het duidelijke bewijs dat de 'bewoners' ook hun klassieken kenden.




 Maar de site blijft vooral een groeve. De kalksteen werd vooral gebruikt voor de bouw van monumenten en nu en dan kan iemand het ook aanwenden voor de bouw van zijn of haar huis – maar dan moet diep in de buidel worden getast.
Een overzichtskaart van dit grensoverschrijdend gebied moet duidelijk maken waarom het waanzinnig zou zijn om deze site op je alleentje te gaan verkennen.

 Na dit bezoek gaan we op zoek naar d'Artagnan. De vermoedelijke plaats waar hij gevallen is, wordt nu herdacht door een standbeeld. Op de sokkel mag de lijfspreuk van de Musketiers natuurlijk niet ontbreken :  Un pour tous, tous pour un.

 Enkele Maastrichtenaren kijken vreemd op van onze uitgebreide fotosessie en denken waarschijnlijk dat we Fransen zijn uit één of ander departement met een onherkenbaar accent. Nu dat is wederzijds. Van hun lokaal taaltje kan ik ook niets maken.

 Onderweg passeren we Politiekantoor Noord waar we hopen een blik op te vangen van Vledder en Van Dongen. Niet gezien. Zij zullen vermoedelijk met een ingewikkeld moordonderzoek bezig zijn of misschien ook eens een rustige zondag kunnen beleven.



Ma 14/05 - Voeren Altenbroekwandeling – thuis

Het vertrekpunt van deze afwisselende wandeling ligt aan cultuurcentrum ‘Het Veltmanshuis’ in Sint-Martens-Voeren.
 In 2012 uitgeroepen tot mooiste wandeling van Vlaanderen. De wan-delroute voert je door enkele holle wegen met idyllische zichten. Zoals de naam doet vermoeden, passeer je onderweg enkele bronnen, ook die van de Voer. 


 Interessant zijn de vakwerkhuisjes in Veurs, de Commanderie* in Sint-Pieters-Voeren en het spoorweg-viaduct in Sint-Martens-Voeren.


Wij vonden de Altenbroekwandeling veel rustiger met mooiere zichten op het afwisselende heuvellandschap.


In de middag is er nog wat tijd om na te genieten op de leegstromende CP. Om 19:15 u is het dan tijd om via de E 313/E 314 en de E 40 richting thuis te rijden. Zonder problemen vlotjes om 22:00 u aan-gekomen. Een zeer geslaagde kennismaking met deze stad en dito streek op 230 km van thuis.

Reacties